Naut

naut

NAUT

Năutul (Cicer arietinum) , cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică.

naut
Descriere Naut

Aspectul exterior al acestei plante diferă de cel al mazării prin forma frunzelor și a păstăii, care de cele mai multe ori închide două sau trei boabe, foarte rar o singură boabă. Boabele năutului sunt asemănătoare cu cele de mazăre, singura deosebire fiind excrescența caracteristică a embrionului în formă de cioc, ce se aseamănă cu capul unui berbec; sunt colorate în roz deschis, galben și foarte rar cafeniu.


ISTORIE

A fost introdus, drept cultură, în Evul Mediu, iar în estul Europei, începe să fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea.

Acum această plantă este cultivată în unele republici din Federația Rusă , în Asia Centrală, Africa, India, precum și în unele țări din Europa precum Spania, Italia și Bulgaria. În perioada când Dobrogea făcea parte componentă a Imperiului Otoman și unde trăia o însemnată comunitate turcă, au existat culturi de năut și pe teritoriul acestei provincii românești, unde verile calde și secetoase erau prielnice acestei plante. Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.

naut
Istorie Naut

Folosire:  De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate ca supe sau mâncăruri, cât și boabele prăjite și măcinate care se pot consuma în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea.


VALORI NUTRITIONALE

Naut – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 364 kcal, Carbohidrati – 60.65 g, Proteine – 19.3 mg, Lipide 6.04 g, Apa 11.53 g;

Calciu – 105 mg , Fier – 6.24 mg , Magneziu – 115 mg , Fosfor – 366 mg , Potasiu – 875 mg , Sodiu – 24 mg , Zinc – 3.43 mg , Cupru – 0.847 mg , Seleniu – 8.2 μg;

Vitamina K 9 μg – Riboflavina 0.212 mg – Niacina 1.541 mg – Vitamina B6 0.535 mg – Vitamina B9 557 μg- Vitamina B5 1.588 mg – Vitamina C 4 mg – Vitamina B4 – 95.2 mg – Vitamina A,IU 67 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Naut:

Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice.

naut
Naut – utilizare medicala

Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Are un conținut ridicat de fibre, iar asta ajută la prevenirea constipației. Este o leguminoasă recomandată atât în curele de slăbire, cât și în dieta persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil.

Pentru că asigură necesarul zilnic de fier, năutul este important în formarea celulelor sanguine și previne apariția anemiei. De asemenea, consumul de năut ajută și la scăderea colesterolului rău (LDL).

Poti viziona si articolul despre Conopida.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.