Oregano

OREGANO
Oregano (Origanum vulgare) cunoscut și ca sovârf, șovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure sau arigan) este o plantă medicinală din familia Lamiaceae, genului Origanum.
Este o plantă perenă, care crește până la 20–80 cm înălțime, cu tulpina în patru muchii. Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1–4 cm, scurt pețiolate, de formă ovală, aproape glabre, cu marginea întreagă sau ușor dințată. Conțin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment. Florile sunt mov, rareori albe, lungi de 3–4 mm, și apar pe țepi. Ele sunt înconjurate de bractee cu marginea de culoare purpurie.Planta înflorește începând din iulie până în august. Crește prin fânețele din regiunile de deal și de munte.
ISTORIE
Oregano, Origanum vulgare (Sovârv de ghiveci), din familia Lamiaceae (menta) este originar din zona mediteraneană și se cultivă la toate latitudinile temperate unde soarele străluceşte puternic.
Florile plantei erau oferite Afroditei, zeiţa dragostei, fiind un simbol al bucuriei şi al iubirii; tinerii căsătoriţi purtau cununi de flori ca semn al durabilităţii sentimentelor lor. În Evul Mediu era folosit împotriva balonării şi a durerilor de stomac. De asemenea era apreciat pentru efectele sale bactericide în faringite şi laringite, fiind cultivat în curţile mânăstirilor secolului IX, conform legilor de organizare ale spaţiilor mănăstireşti, promulgate de Carol cel Mare.

Folosire: Oregano este o plantă intens utilizată în bucătăria spaţiului mediteranean, pentru pregătirea pizzei şi a sosurilor de tomate pentru paste, alături de boia dulce, chili, piper şi cimbru.
VALORI NUTRITIONALE
Oregano uscat – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 265 kcal, Carbohidrati – 68.92 g, Proteine – 9 mg, Lipide 4.28 g, Apa 9.93 g;
Calciu – 1597 mg , Fier – 36.8 mg , Magneziu – 270 mg , Fosfor – 148 mg , Potasiu – 1260 mg , Sodiu – 25 mg , Zinc – 2.69 mg , Cupru – 0.633 mg , Seleniu – 4.5 μg;
Vitamina K 621.7 μg – Riboflavina 0.528 mg – Niacina 4.64 mg – Vitamina B6 1.044 mg – Vitamina B9 237 μg- Vitamina B5 0.921 mg – Vitamina C 2.3 mg – Vitamina B4 – 32.3 mg – Vitamina A 1701 IU
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala Oregano:
Oregano are beneficii importante asupra organismului, iata cateva dintre acestea:

Oregano este o plantă cu beneficii destul de puternice atunci când vine vorba de sănătatea organismului. Are un conținut ridicat de antioxidanți și poate ajuta la combaterea bacteriilor și a virușilor și poate atenua inflamația. Aceată plantă aromatică îndrăgită conține anumiți compuși care au proprietăți antibacteriene puternice. Pe lângă combaterea bacteriilor, unele studii au descoperit că această plantă și componentele sale pot proteja și împotriva unor viruși. În special, carvacrolul și timolul sunt doi compuși din oregano care au fost asociați cu proprietăți antivirale.
Datorită conținutului de carvacrol, uleiul de oregano poate ajuta la scăderea în greutate. Studiile au arătat că uleiul de oregano poate ajuta la scăderea colesterolului.
Poti viziona si articolul despre Salata.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.