Sparanghel

sparanghel

SPARANGHEL

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze nedezvoltate asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește.

sparanghel
Descriere Sparanghel

Sparanghelul se adaptează la o întreagă serie de condiții de clima și sol, dar cel mai bine se dezvoltă în zone mediteraneene și asemănătoare lor, cum ar fi California și Mexicul. Planta de sparanghel are nevoie de soluri ușoare, nisipoase și de îngrășământ natural. În primul an nu are tulpini, abia în cel de-al treilea an tulpinile sunt bune de consum. Tulpinile de sparanghel cresc dintr-o coroană care se găsește la cca. 30 de centimentri sub sol.


ISTORIE

Interesul pentru sparanghel a crescut în ultimii ani și în România, însă prețul destul de piperat face ca acesta să nu fie frecvent folosit în alimentație, pe plaiurile mioritice.

Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și sparanghel violet. Sparanghelul verde este cel mai des întâlnit, asta și pentru că rodește pe tot parcursul anului. Sparanghelul alb este o legumă de sezon, care rodește de la mijlocul lunii martie până în iunie. Soiul de sparanghel violet este cel mai rar. Atunci când este supus termic își pierde culoarea violetă și devine verde. Sparanghelul ideal pentru consum imediat este bine să aibă culoarea verde deschis, cu nuanțe purpurii spre vârfuri. Partea lemnoasă a tulpinii nu trebuie să depășească 15% din lungimea totală a sparanghelului. Tulpinile trebuie să fie ferme, fără urme moi. Tulpinile mai subțiri sunt mai gustoase și mult mai fragede decât tulpinile groase. Planta de sparanghel este foarte ușor perisabilă, tocmai din acest motiv se păstrează la frigider. Este bine ca tulipinile să fie puse într-un pahar cu apă sau într-un șervețel de hârtie umed, apoi acoperit cu o pungă de plastic. De asemenea, sparanghelul poate fi păstrat la congelator, timp de aproximativ 9 luni.

Istorie Sparanghel

Folosire:  Sparanghelul este minunat în diete, pentru a menține o alimentație sănătoasă. Minunatul sparanghel poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri.


VALORI NUTRITIONALE

Sparanghel – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 20 kcal, Carbohidrati – 3.88 g, Proteine – 2.2 mg, Lipide 0.12 g, Apa 93.22 g;

Calciu – 24 mg , Fier – 2.14 mg , Magneziu – 14 mg , Fosfor – 52 mg , Potasiu – 202 mg , Sodiu – 2 mg , Zinc – 0.54 mg , Cupru – 0.189 mg , Seleniu – 2.3 μg;

Vitamina K 41.6 μg – Riboflavina 0.141 mg – Niacina 0.978 mg – Vitamina B6 0.091 mg – Vitamina B9 52 μg- Vitamina B5 0.274 mg – Vitamina C 5.6 mg – Vitamina B4 – 16 mg – Vitamina A,IU 756 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Sparanghel:

Sparanghelul este o legumă bogată în vitamine valoroase (A, C, B1, B2, și E), în minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc).

sparanghel
Sparanghel – utilizare medicala

Vitamina A din compoziția sparanghelului este de ajutor pentru o vedere sănătoasă. Consumul de sparanghel ajută retina să absoarbă lumina, iar acest lucru ajută la sănătatea ochilor. Sparanghelul conține o cantitate ridicată de fibre și proteine, iar asta ajută la îmbunătățirea tractului intestinal, facilitând digestia. Sparanghelul este leguma cu cea mai mare concentrație de glutation – un antioxidant ce conține 3 aminoacizi cu efect anti-oxidare.

O porție de sparanghel are un conținut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele ajută sistemul digestiv și oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, o porție consistentă de sparanghel conține doar 40 de calorii, dar și potasiu, care ajută la eliminarea grăsimii din zona abdomenului.

Poti viziona si articolul despre Conopida.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.