Marar
MARAR
Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă anuală, cu viață scurtă, nativă sud-vestului și centrului Asiei. Este singura specie a genului Anethum, deși clasificată de unii botaniști în relație cu genul Peucedanum ca Peucedanum graveolens (L.) C.B.Clarke.
Mărarul este o plantă care rezistă la temperaturi scăzute. Ea se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor. Recoltarea frunzelor verzi poate începe când plantele au 10–12 cm înălțime. Mărarul face parte din familia Apiaceae, aceeași familie din care fac parte și plantele medicinale: fenicul, pătrunjel, chimen și țelină.Uleiul volatil de mărar conține calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C (toate în cantități considerabile).
ISTORIE
Mărarul este originar din zona mediteraneană și pontică. În epoca bronzului, în Grecia miceniană, planta era deja denumită „maratu-o”.
Mărarul, Anethum graveolens, este planta ierboasă originară din zona mediteraneană și din Rusia, care crește anual până la un metru înălțime, are o tulpină viguroasă, frunze mici și ascuțite și flori în vârful plantei. Este o plantă rezistentă la frig, se seamănă toamna sau primăvara devreme și are nevoie doar de multă apă în perioada de germinare.
Folosire: Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică, cu efect pozitiv asupra respirației. Frunzele conțin cantități mici de estrogen, hormonul feminin care ajută la creșterea naturală a sânilor și mențin mâinile frumoase.
VALORI NUTRITIONALE
Marar proaspat – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 43 kcal, Carbohidrati – 7.02 g, Proteine – 3.46 mg, Lipide 1.12 g, Apa 85.95 g;
Calciu – 208 mg , Fier – 6.59 mg , Magneziu – 55 mg , Fosfor – 66 mg , Potasiu – 738 mg , Sodiu – 61 mg , Zinc – 0.91 mg , Cupru – 0.146 mg , Seleniu – 0 μg;
Vitamina K 0 μg – Riboflavina 0.296 mg – Niacina 1.57 mg – Vitamina B6 0.185 mg – Vitamina B9 150 μg- Vitamina B5 0.397 mg – Vitamina C 85 mg – Vitamina B4 – 0 mg – Vitamina A – 7718 IU
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala Marar:
Mararul are beneficii importante asupra organismului, iata cateva dintre acestea:
Extractul apos de frunze de mărar a fost folosit de sute de ani pentru efectele asupra tratamentului epilepsiei și convulsiilor.Medicamentele pe bază de plante au un conținut bogat de flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide. Mararul deține diferite proprietăți utile, cum ar fi proprietăți anti hipercolesterolemie, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice.Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii.
Mărarul proaspăt poate fi adăugat pentru aromatizarea salatelor, supelor, ciorbelor sau a rețetelor cu carne, a omletelor, droburilor și plăcintelor. Este planta medicinală care stimulează digestia, reglează metabolismul și are efect benefic pentru combaterea balonărilor.
Poti viziona si articolul despre Ciuperci Comestibile.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.