Conopida
CONOPIDA
Conopida este una din cele câteva plante din specia Brassica oleracea, familia Brassicaceae. Este o plantă bienală din punct de vedere botanic, dar în țara noastră se cultivă ca și plantă anuală prin aplicarea unei tehnologii adecvate.
Rădăcinile absorbante se găsesc amplasate pe profilul solului la adâncimea de 25-40 cm. Frunzele sunt oval-alungite, mari, cu marginea netedă sau puțin ondulată, acoperite cu un strat de pruină. Partea comestibilă este “căpățâna falsă”, denumită impropriu astfel, ea rezultând din îngroșarea sau hipertrofierea pedunculilor florali, care se termină cu o masă vegetativă cu aspect grăunțos. Dacă se depășește faza de recoltare are loc emiterea de tije florale.
ISTORIE
Conopida, leguma cruciferă înrudită cu broccoli și varza, este una dintre cele mai gustoase și sănătoase legume ce poate fi consumată în mai multe preparate culinare. Mai jos îți spunem care sunt beneficiile consumului de conopidă, dar și ce preparate cu conopidă poți pregăti.
Conopida se cultivă din semințe. Există patru grupe principale în care este clasificat: italian, asiatic, nord-european și vest-european. A cunoscut multe transformări de-a lungul secolelor. Strămoșul său este varza sălbatică, originară din Asia Mică și care are un aspect mai asemănător cu verdeața de varză și ceai. Conopida, denumire botanică Brassica oleracea var. botytis, aparținând ordinului plantelor Capparales, este o bienală de sezon rece. Spre deosebire de broccoli, conopida nu dezvoltă în mod obișnuit lăstari laterali, prin urmare trebuie recoltată corespunzător și consecvent înainte de a se matura. Odată ce florile individuale germinează, calitatea se deteriorează rapid.
Folosire: Conopida poate fi consumată crudă, gătită la aburi, adăugată în salate sau gătită în diverse alte rețete. Săracă în calorii, conopida conține 85% apă și foarte puțini carbohidrați, așa că este ideală pentru meniul de prânz sau de seară. Iată și câteva rețete cu conopidă, ingredient principal!
VALORI NUTRITIONALE
Conopida – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 25 kcal, Carbohidrati – 4.97 g, Proteine – 1.92 mg, Lipide 0.28 g, Apa 92.07 g;
Calciu – 22 mg , Fier – 0.42 mg , Magneziu – 15 mg , Fosfor – 44 mg , Potasiu – 299 mg , Sodiu – 30 mg , Zinc – 0.27 mg , Cupru – 0.039 mg , Seleniu – 0.6 μg;
Vitamina K 15.5 μg – Riboflavina 0.06 mg – Niacina 0.507 mg – Vitamina B6 0.184 mg – Vitamina B9 57 μg- Vitamina B5 0.667 mg – Vitamina C 48.2 mg
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala conopida:
Conopida este una dintre cele mai sănătoase legume datorită conținutului ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, K, Omega 3, fosfor, potasiu și mulți fitonutrienți), dar și datorită faptului că este un puternic antioxidant.
Datorită fibrelor din compoziție, conopida este o legumă care favorizează procesul de digestie. Consumată frecvent, ușurează tranzitul intestinal și previne bolile digestive. Leguma conține substanțe cu proprietăți anticancerigene, fapt ce o recomandă pentru consum pentru prevenirea bolilor tumorale. Sulforafanul este compusul din conopidă care se pare că blochează dezvoltarea tumorilor, fiind eficient în combaterea cancerului la sân, ovarian, dar și a cancerului de prostată, în cazul bărbaților.
Consumul de conopidă îmbunătățește funcțiile cognitive, procesul de învățare și memoria, datorită colinei din conținutul său, o vitamină cu rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Poti viziona si articolul despre Broccoli.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.