Varza calita cu afumatura

varza calita cu afumatura

RETETA VARZA CALITA CU AFUMATURA

Varza calita cu afumatura este una dintre cele mai consacrate retete pe baza de varza fie ea murata sau proaspata.

Varza murata este una dintre delicatesele ce se pregatesc toamna pentru a avea in timpul iernii materie prima pentru sarmale dar si alte preparate.

Indiferent pentru ce preparat alegi varza , trebuie sa alegi o marime medie si nu prea cotoroasa. Din pacate printre alegerile bune se mai nimereste una care sa nu fie chiar ce trebuie, nu e problema , o fierbem mai tare.

Pregatire 15 minutes
Gatire 50 minutes
Timpul Total 1 hour 5 minutes
Categorie Mancare Gatita
Bucatarie Romaneasca
Portii 6 persoane

Ingrediente
  

  • 2 buc Varza Alba
  • 1 buc Ceapa
  • 2 buc Morcovi
  • 500 g Afumatura
  • 200 g Piure de rosii sau suc de rosii
  • 4 catei Usturoi
  • Cimbru, Marar, Patrunjel
  • Sare si Piper
  • 2 linguri Ulei de Masline

VARZA CALITA CU AFUMATURA

varza calita cu afumatura
Pregatiri pentru iarna

Pe langa traditionalele si nelipsitele sarmale ,sunt multe retete ce se pot face cu varza murata.

Varza murata se pune in majoritatea familiilor , este un obicei din pacate care incepe sa se stinga cel putin in orasele mari pentru ca din comoditate , lumea prefera sa cumpere din piata sau supermarket.

Am incercat si noi sa luam din piata o varza insa nu este pe placul nostru , prea acra , nu are sare , gasim foarte multe probleme

BENEFICIILE CONSUMULUI DE VARZA ALBA PROASPATA

1. Potrivit Institutului Național al Cancerului, legumele crucifere, precum varza, conțin compuși numiți glucozinolați, care sunt substanțe chimice care conțin sulf (sunt responsabile pentru gustul amar pe care îl au multe legume crucifere). În timpul pregătirii alimentelor, mestecării și digestiei, acei glucozinolați sunt descompuși în anumiți compuși care au fost examinați pentru beneficiile lor anticancerigene.

2. Pe de o parte, organismul se bazează pe răspunsul inflamator pentru a proteja împotriva infecțiilor sau pentru a accelera vindecarea. Acest tip de inflamație acută este un răspuns normal la o infecție. Legumele crucifere precum varza conțin mulți antioxidanți diferiți despre care s-a demonstrat că reduc inflamația cronică. De fapt, cercetările au arătat că consumul mai multor legume crucifere reduce anumiți markeri ai inflamației din sânge.

INSTRUCTIUNI DE PREPARARE

CUM SE PREPARA RETETA PENTRU VARZA CALITA CU AFUMATURA ?

Reteta pentru varza calita cu afumatura se prepara cel mai bine cu varza murata insa si varza dulce proaspata are farmecul ei. Iti recomandam si reteta pentru Fasole cu afumatura.

Daca folositi varza murata , verificati cat de sarata este. Daca este mai sarata o puteti spala in cateva ape pana ramane pe preferinta voastra.

Noi o lasam mai sarata si nu folosim sare pentru preparatul final, atentie si la afumatura sa nu folosim varza sarata si afumatura la fel de sarata, riscati sa nu puteti manca la final.

Incercati sa alegeti o varza cu frunze cat mai subtiri si sa nu fie foarte mare ca dimensiune. Varza cotoroasa trebuie evitata.


RETETA VARZA CALITA


Incepem prin a taia varza fidea sau marunta, cum va place voua. Incercati sa o scurgeti bine daca este murata.

Pregatim si morcovul , ceapa si usturoiul , de regula noi le tocam marunt. Mie personal imi plac legumele taiate in bucati mai „grosolane” dar sunt in minoritate in casa , asa ca ma pliez dupa dorinta fetelor.

Imi place sa folosesc o afumatura combinata din coaste si carne din piept mai grasa. Gasiti in comert sau la diverse macelarii capul pieptului cu tot cu primele 5-6 coaste afumate. Noi preferam sa folosim cat avem carnea proprie afumata in gospodarie.

Intr-un recipient incapator , noi folosim o oala de inox mai mare, punem 1-2 linguri de ulei si calim afumatura pana se rumeneste pe toate partile.

Dupa ce am rumenit afumatura , adaugam ceapa si o calim putin in uleiul si grasimea lasata de afumatura. Adaugam varza , morcovul si usturoiul , amestecam constant sa nu se lipeasca.

VARZA CALITA CU AFUMATURA RETETA

Varza va lasa apa in momentul in care va ajunge in oala , asteptati putin si adaugati apa cat sa astupe toate ingredientele din apa. Acum puteti adauga 1, 2 lingurite de boia afumata , foile de dafin, piper, marar si cimbru. Noi adaugam si 2-3 linguri de piure de rosii sa ii dea culoare si gust.

Dam focul la mic si lasam sa fiarba pana scade si incepe totul sa fie legat.

Daca varza nu se fierbe si este inca crocanta mai adaugati apa calda. Incercati sa nu turnati apa rece pentru ca intarziati finalizarea preparatului prin racirea brusca.

In momentul in care varza este fiarta si toate ingredientele sunt legate adica sosul format nu este apos , se opreste focul se presara putin patrunjel si marar proaspat si se pune capacul. Varza se serveste cu catei de usturoi sau cu ardei iute murat sau proaspat, fiecare cu preferintele lui.

VARZA CALITA CU AFUMATURA

CE BENEFICII ARE VARZA MURATA

Varza murata imbunatateste digestia si curata intestinele. Mineralele si fibrele alimentare pe care le contine sunt ideale in cazul mancarurilor grele. Antioxidantii previn aparitia nitrozaminelor ( compusi organici cu actiune cancerigena) care rezulta din digestia preparatelor din carne , precum si oxidarea grasimilor alimentare.

varza calita cu afumatura
Cultura de varza

Restabileste microflora intestinala in cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generata si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.

Muraturile sunt sarace in calorii si bogate in minerale si vitamine, cu precadere vitamina C. Varza murata are cel mai mare continut de vitamina C, 100 g acoperind un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Muraturile care nu sunt fierte , ci doar putin oparite, pastreaza aproape intacte vitaminele, de aceea sunt indicate in acest sezon.

Nu toată lumea se poate bucura de gustul murăturilor. Persoanele cardiace, diabetice sau cu probleme gastrice trebuie să se abţină de la consumul acestora. La persoanele cu probleme gastrice pot apărea reacţii alergice, din cauza fermentării legumelor, iar cei care au hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la sarea în exces.

Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru Gogosari in otet pentru iarna, găsești linkul aici.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.

Ne găsiți și pe Facebook!


IDEI DE MANCARE