Varza calita cu carnati in untura

varza calita cu carnati in untura

RETETA VARZA CALITA CU CARNATI IN UNTURA

Varza calita cu carnati in untura este una dintre traditiile familiei noastre de iarna, o reteta simpla si rapida.

Varza murata este una dintre delicatesele ce se pregatesc toamna pentru a avea in timpul iernii materie prima pentru sarmale dar si alte preparate.

Indiferent pentru ce preparat alegi varza , trebuie sa alegi o marime medie si nu prea cotoroasa. Din pacate printre alegerile bune se mai nimereste una care sa nu fie chiar ce trebuie, nu e problema , o fierbem mai tare.

Pregatire 15 minutes
Gatire 30 minutes
Timpul Total 45 minutes
Categorie Mancare Gatita
Bucatarie Romaneasca
Portii 4 persoane

Ingrediente
  

  • 2 buc Varza murata mica
  • 5 buc Carnati de Casa
  • Sare si Piper
  • Untura

VARZA CALITA CU CARNATI IN UNTURA

varza murata pentru iarna
Pregatiri pentru iarna

Pe langa traditionalele si nelipsitele sarmale ,sunt multe retete ce se pot face cu varza murata.

Varza murata se pune in majoritatea familiilor , este un obicei din pacate care incepe sa se stinga cel putin in orasele mari pentru ca din comoditate , lumea prefera sa cumpere din piata sau supermarket.

Am incercat si noi sa luam din piata o varza insa nu este pe placul nostru , prea acra , nu are sare , gasim foarte multe probleme

BENEFICIILE CONSUMULUI DE VARZA ALBA PROASPATA

1. Potrivit Institutului Național al Cancerului, legumele crucifere, precum varza, conțin compuși numiți glucozinolați, care sunt substanțe chimice care conțin sulf (sunt responsabile pentru gustul amar pe care îl au multe legume crucifere). În timpul pregătirii alimentelor, mestecării și digestiei, acei glucozinolați sunt descompuși în anumiți compuși care au fost examinați pentru beneficiile lor anticancerigene.

2. Pe de o parte, organismul se bazează pe răspunsul inflamator pentru a proteja împotriva infecțiilor sau pentru a accelera vindecarea. Acest tip de inflamație acută este un răspuns normal la o infecție. Legumele crucifere precum varza conțin mulți antioxidanți diferiți despre care s-a demonstrat că reduc inflamația cronică. De fapt, cercetările au arătat că consumul mai multor legume crucifere reduce anumiți markeri ai inflamației din sânge.


MOD DE PREPARARE


CUM SE PREPARA RETETA PENTRU VARZA CALITA CU CARNATI IN UNTURA ?

Reteta pentru varza calita cu carnati in untura se prepara cel mai bine cu varza murata.

Alegem varza murata , verificati cat de sarata este. Daca este mai sarata o puteti spala in cateva ape pana ramane pe preferinta voastra.

Noi o lasam mai sarata si nu folosim sare pentru preparatul final.

Incercati sa alegeti o varza cu frunze cat mai subtiri si sa nu fie foarte mare ca dimensiune. Varza cotoroasa trebuie evitata.


RETETA VARZA CALITA CU CARNATI IN UNTURA


Incepem prin a taia varza fidea sau marunta, cum va place voua. Incercati sa o scurgeti bine daca este murata.

Imi place sa folosesc carnati facuti acasa , proaspeti si putin mai grasi. Ii taiem in bucati nu foarte mici , dar nici foarte mari , bucati de 3-4 cm.

Intr-un recipient incapator , noi folosim o tigaie intinsa ceva mai adanca de 30 cm, se pun 2 linguri generoase de untura si se prajesc carnatii.

Dupa ce am prajit carnatii , adaugam varza si condimentam cu piper.Focul il tinem mediu pentru a nu se face scrum varza.

VARZA CALITA CU CARNATI IN UNTURA RETETA

Varza va lasa apa in momentul in care va ajunge in tigaie , incercam sa amestecam la perioade constante de timp pentru a evita sa facem scrum varza.

Dam focul la mic si lasam sa fiarba pana scade si incepe sa se vada doar untura in tigaie. Dupa ce varza incepe sa se rumeneasca putem sa dam focul la mediu.

Amestecam constant in varza pana aceasta se rumeneste si devine moale.

Aceasta reteta am invatat-o de la soacra mea , o reteta simpla dar foarte gustoasa , fara foarte multe condimente.

Varza calita noi o servim cu mamaliga langa si o tuica buna scoasa direct din butoi.


VARZA MURATA


CE BENEFICII ARE VARZA MURATA

Varza murata imbunatateste digestia si curata intestinele. Mineralele si fibrele alimentare pe care le contine sunt ideale in cazul mancarurilor grele. Antioxidantii previn aparitia nitrozaminelor ( compusi organici cu actiune cancerigena) care rezulta din digestia preparatelor din carne , precum si oxidarea grasimilor alimentare.

varza calita cu afumatura
Cultura de varza

Restabileste microflora intestinala in cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generata si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.

Muraturile sunt sarace in calorii si bogate in minerale si vitamine, cu precadere vitamina C. Varza murata are cel mai mare continut de vitamina C, 100 g acoperind un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Muraturile care nu sunt fierte , ci doar putin oparite, pastreaza aproape intacte vitaminele, de aceea sunt indicate in acest sezon.

Nu toată lumea se poate bucura de gustul murăturilor. Persoanele cardiace, diabetice sau cu probleme gastrice trebuie să se abţină de la consumul acestora. La persoanele cu probleme gastrice pot apărea reacţii alergice, din cauza fermentării legumelor, iar cei care au hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la sarea în exces.

Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru Varza calita cu afumatura, găsești linkul aici.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.

Ne găsiți și pe Facebook!


IDEI DE MANCARE