Varza alba

varza alba

VARZA ALBA

Varza alba (Brassica oleracea), cunoscută și sub numele de curechi, este o legumă comestibilă verde sau roșie, una din cele mai vechi legume cunoscute de om. Era cunoscută în rândul alchimiștilor drept materia primă a alimentelor. Sucul verzei roșii poate fi întrebuințat ca indicator pH.

varza alba
Descriere Varza alba

Varza este o plantă bienală: în primul an vegetează, iar în al doilea an înflorește. Face parte din familia Crucifere, numită așa deoarece are floarea de tipul patru, cu elementele florale așezate în cruce. Florile sunt grupate în inflorescențe de culoare galbenă.Varza de Bruxelles (Brassica oleracea gemmifera) are o tulpină înaltă și căpățână mică. De la această varză se consumă mugurii ce se formează la subsuoara frunzelor.Varza creață (Brassica oleracea sabanda) are frunzele încrețite și căpățâna afânată. Varza se cultivă în toate regiunile țării, dar mai ales pe terenuri irigate.


ISTORIE

Centrul de origine al varzei este regiunea mediteraneană a Europei de Vest și a Africii de Nord. Varza de varf a început să fie cultivată cu peste 4 000 de ani în urmă. Din vechea Iberia, acum aproximativ 2,5 mii de ani, sa răspândit în Egipt, unde a fost cultivată ca plantă vegetală și medicinală. Într-unul din papirusurile egiptene menționează un țăran care „se ridică dimineața să prăjească prazul, se duce la culcare târziu de dragul varzei”.

Varza a fost cultivată pe scară largă în lumea antică. În Grecia antică, faimosul medic Hipocrate (secolele 5 și 4 î.Hr.) a folosit varza pentru tratarea anumitor boli și pentru promovarea sănătății. Potrivit celebrului cuvânt al lui Pitagoras, „varza este o legumă care susține vigoarea și o dispoziție calmă și veselă a spiritului”.În Roma antică, varza era mai frecventă decât în ​​Grecia și a fost considerată acolo ca prima plantă între culturile de legume.

varza alba
Istorie Varza

Folosire:  Varza albă poate fi consumată ca varză murată, și în acest caz constituie un remediu excelent în tratarea alcoolismului, întărirea gingiilor și tratarea infecțiilor intestinale; ceai de varză: acesta ajută la vindecarea bronșitelor cronice, dar și la tratarea diareei și a constipației; cataplasme cu foi de varză albă (se aplică local), care ajută la vindecarea rănilor, plăgilor și tumorilor.


VALORI NUTRITIONALE

Varza alba – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 25 kcal, Carbohidrati – 5.8 g, Proteine – 1.28 mg, Fibre 2.5 g, Apa 92.18 g;

Calciu – 40 mg , Fier – 0.47 mg , Magneziu – 12 mg , Fosfor – 26 mg , Potasiu – 170 mg , Sodiu – 18 mg , Zinc – 0.18 mg , Cupru – 0.019 mg , Seleniu – 0.3 μg;

Vitamina A 98 IU – Vitamina C 36.6 mg – Vitamina B4 10.7 mg – Vitamina K 76 μg – Riboflavina 0.04 mg – Niacina 0.234 mg – Vitamina B6 0,124 mg – Vitamina B9 43 μg- Vitamina B5 0.212 mg


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala varza alba:

Varza albă (Brassica oleracea) este recomandată a fi întrebuințată în tratamentul anemiei ,diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei (suc de varză și miere), afecțiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varză crudă sub formă de cataplasme) și ulcerului gastric.

varza alba
Varza alba – utilizare medicala

Varza albă acționează ca laxativ, vitaminizant (pentru pacienții care se refac după o perioadă în care au zăcut) și ajută la prelungirea vieții (vitamina A conținută în varză întârzie îmbătrânirea, hrănind țesuturile).Varza – un produs cu valoare energetică scăzută. Oamenii care doresc să scape de excesul de greutate, își pot diversifica în siguranță mâncărurile din această legume.În vechime, sucul de varză, combinat 1: 1 cu vin roșu de struguri, a fost folosit ca un antidot pentru muscaturile de șarpe și insectele otrăvitoare.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.