Telina

telina

TELINA

Țelina (Apium graveolens), este o plantă din familia Apiaceae. Poate atinge o înălțime de până la 1 m. Frunzele sale sunt mari, penat-lobate. Florile sunt mici, de obicei având culoarea albă. Fructul său este achenă. Poate rezista până la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de înflorire este la începutul toamnei. Este o plantă hidrofilă.

telina

Țelina este folosită în întregime ca legumă, fiind consumată atât rădăcina cât și tulpina.În țările cu climă temperată, țelina este crescută și pentru semințe, din care se poate extrage un ulei volatil folosit în industria parfumului și farmaceutică. Semințele se pot folosi și pentru aromă sau combinate cu sare, devenind sare de țelină. Este folosită drept condiment în cocktail-uri (notabilă este contribuția la cocktail-ul Bloody Mary).Telina este o radacinoasa precum morcovul sau pastarnacul.


ISTORIE

Pornind de la faraoni, ajungand in Grecia antica, si pana in America de Nord, „Apium graveolens”, graveolens = puternic mirositor –> gravis-puternic/olens-mirositor , adica telina a parcurs un drum lung fiindu-i in tot acest timp intrebuintate mai toate resursele naturale si nu numai.

 Telina este cultivata atat pentru radacina si frunze cat si pentru seminte si fruct. Unii spun ca si-ar avea originea in zona mediteraneeana, alti cercetatori sustin existenta ei cu mult timp inaintea dezvoltarii acestor zone. Telina este de doua tipuri: telina dulce: „Apium graveolens dulce” de la care se consuma frunzele in intregime dar fara radacina si telina salbatica: „Apium graveolens rapaceum” de la care se consuma doar radacina. In prezent la noi in tara se consuma telina salbatica atat cu frunze cat si cu radacina. Se pare in unele parti ale lumii telina a inceput sa fie cultivata abia cu 200-300 de ani in urma fiind cunoscuta mai intai ca remediu naturist.

telina
Istorie Telina

Folosire: Telina poate fi consumat gătit în supe, supe, cuscus și tocană , susține orice tip de gătit și se potrivește foarte bine si in retetele de muraturi. Este cel mai adesea folosit ca supliment sau condiment , datorită aromei sale destul de vii.


VALORI NUTRITIONALE

Telina – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 16 kcal, Carbohidrati – 3.5 g, Proteine – 690 mg, Grasimi si acizi grasi 0.2 g din care omega-6 79mg;

Calciu 40 mg – Fier 0,2 mg – Magneziu 11 mg – Fosfor 24 mg – Potasiu 286 mg – Sodiu 88 mg – Mangan 0,1 mg – Seleniu 0,4 mcg

Vitamina A 449 IU – Vitamina C 3,1 mg – Vitamina E 0,3 mg – Vitamina K 29,3 mcg – Riboflavina 0,1 mg – Niacina 0,3 mg – Vitamina B6 0,1 mg – Folat 36 mcg – Colină 6,1 mg


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicala telina :

Folosirea semințelor de țelină ca medicament este descrisă Aulus Cornelius Celsus. Extractul din semințe se folosește mai ales în tratamentul afecțiunilor inflamatorii. Întreaga plantă este folosită pentru stimulare și pentru valoarea sa nutritivă; poate fi lichefiată, zeama fiind folosită în inflamațiile aparatului urinar, pentru artitele reumatice, pentru condițiile fizice slabe sau pentru epuizarea nervoasă.

telina
Telina utilizare medicala

Țelina este folosită în întregime ca legumă, fiind Semințele, recoltate după ce planta înflorește, sunt baza pentru un extract homeopatic folosit ca diuretic. Se crede că pot ajuta la eliminarea toxinelor din corp, deci sunt bune în special pentru gută și artite. Sunt folosite și ca stimulent digestiv ușor. Rădăcina și fructele sunt folosite etnomedical pentru a trata anxietatea ușoară și agitația, pentru lipsa de apetit, oboseală, tuse, și ca un vermifug (substanță care distruge viermii intestinali).

Nu este indicat consumul de țelină în cantitate prea mare femeilor însărcinate, sau persoanelor care au suferințe renale, persoanele care au tensiunea arteriala scăzută, este indicat sa nu consume țelină în mod constant, excesul unei cure cu țelină duce la deranjamente digestive.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.