Fasole

fasole

FASOLE

Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o plantă leguminoasă agățătoare anuală care este originară din America și este întrebuințată în bucătărie.

fasole
Descriere Fasole

Fasolea face parte din familia leguminoaselor, este săracă în grăsimi și plină în nutrienți, vitamine și minerale. Poate fi consumată într-o varietate de rețete culinare, deoarece este bogată în fibre solubile și insolubile și conține cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fasolea este considerată una dintre cele mai vechi plante cultivate ale planetei, iar astăzi, împreună cu soia, este una dintre cele mai consumate leguminoase.Planta cultivată poate crește în înălțime până la 2 metri, cu multe păstăi pe tulpină, în care fasolele mari cresc din celule greu vizibile, semințe. Culoarea, dar și dimensiunea lor depinde de tipul de fasole.


ISTORIE

Fasolea de grădină, cunoscută şi sub numele de păsulă, făsui, făsuică, fasole etc., este cunoscută în Europa începând cu secolul al XVI-lea. A fost adusă de spanioli şi portughezi de pe platourile înal­te ale Americii Centrale şi de Sud, unde triburile de tolteci şi azteci au cultivat-o şi folosit-o în hrana lor încă din timpurile străvechi. Fasolea cultivată în Peru şi Mexic, era urcătoare şi avea seminţele mari, de culoare închisă. Adusă mai întâi în Spania, s-a extins repede pe continent, mai întâi în Peninsula Iberică apoi în ţările din nordul Europei.

La noi în tară ea a fost adusă în secolul al XVIII-lea. Datorită calităţilor sale nutritive, multă vreme ea a constituit unul din alimentele de bază ale ţăranului român. Originea fasolei a provocat multe discuţii între oamenii de ştiinţă, deoarece numele ei este pomenit în Europa încă din antichitate. Pentru prima dată naturalistul grec Teofrast (372—287 î.e.n.), în lucră­rile sale de botanică, a descris-o sub denumirea de „dolichos”, iar peste 300 de ani medicul şi botanistul grec, Dioscoride Pedanios (sec. I e.n.) pomeneşte despre planta „phasiolos” folosită ca aliment.

fasole
Istorie Fasole

Folosire:  În ciuda beneficiilor majore pentru sănătate, este recomandat consumul moderat de fasole. În caz contrar, consumul în exces poate avea efecte secundare precum: creșterea formării de gaze în intestine, senzația de greutate în stomac.


VALORI NUTRITIONALE

Fasole – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 114 kcal, Carbohidrati – 21.2 g, Proteine – 7.26 mg, Fibre 4.8 g, Apa 70.1 g;

Calciu – 73 mg , Fier – 2.99 mg , Magneziu – 51 mg , Fosfor – 91 mg , Potasiu – 454 mg , Sodiu – 5 mg , Zinc – 1.12 mg , Cupru – 0.232 mg , Seleniu – 1.6 μg;

Vitamina K 2.9 μg – Riboflavina 0.037 mg – Niacina 0.113 mg – Vitamina B6 0,075 mg – Vitamina B9 65 μg- Vitamina B5 0.185 mg


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala fasole:

Fasolea poate inlocui consumul de carne. Cu un conținut ridicat de proteine valoroase, fasolea poate reprezenta o alternativă sănătoasă a cărnii în alimentație celor care vor să scadă consumul de produse de origine animala.

fasole
Fasole – utilizare medicala

Un deficit de fibre în alimentație poate duce atât la constipație, cât și la diabet zaharat sau o serie de afecțiuni cardiovasculare. Fasolea, datorită conținutului ridicat de fibre, ajută la o digestie sănătoasă, reglează tranzitul intestinal și contribuie la menținerea sănătății colonului.Pentru că este săracă în grăsimi, fasolea contribuie la scăderea tensiunii arteriale și astfel poate reduce semnificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare, reducând nivelul colesterolului rău.Fasolea este bogată în glucide sănătoase și încetinește absorbția glucidelor/zaharurilor în organism. Din acest motiv este recomandată în dieta persoanelor care suferă de diabet de tip II.

Fasolea are un conținut scăzut de calorii, în aproximativ 150 de grame de fasole boabe fiartă se regăsesc circa 250 de calorii, în funcție de soi. Numărul de calorii este considerat foarte mic, raportat la starea de sațietate pe care o conferă leguminoasa.

Poti viziona si articolul despre Varza.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.