Cartoful


CARTOFUL

Cartoful este unul dintre cele mai folosite ingrediente in bucataria noastra. Acesta este versatil si de ce nu foarte delicios in cea mai cunoscuta retata (cartofii prajiti).

cartoful

In primul rand cartoful are un continut de amidon , vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu. Cartoful este o planta erbacee din familia solanaceelor , cu flori albe sau violet si tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda , ovala sau alungita. Planta este cultivata pentru acesti tuberculi care sunt comestibili si bogati in amidon.


ISTORIE

Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Munților Anzi. În perioada precolumbiană, în zonele aflate azi în Chile, Peru, Ecuador și Columbia, se cultivau circa 200 de specii de cartof. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară.

Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, cam pe la 1530 și introdus, puțin după aceea, în Spania și în Italia.

Istoria cartofului în Țara Românească, Moldova și Transilvania ca plantă cultivată începe, probabil, la începutul secolului al XIX-lea. Totuși este posibil să fi fost cultivată mult mai devreme la scară mai mică prin grădini, cel puțin în Transilvania. În Transilvania s-a cultivat prima oară cartoful, de aici s-a răspândit și în Țara Românească și în Principatul Moldovei

Interesant: In Belgia există un muzeu despre cartofi. Printre exponatele sale se numără mii de articole despre istoria cartofilor – de la timbrele poștale cu imaginea lui la faimoasele picturi pe aceeași temă (Mâncătorii de cartofi a lui Van Gogh).


VALORI NUTRITIONALE

Cartoful alb crud – valori nutritionale pentru 100 g:

Apa – 81.58 g , energie – 69 kcal , proteine – 1.68 g, fibre – 2.4 g, carbohidrati – 15.71 g, glucide – 1.15 g, calciu -9 mg , fier – 0.52 mg, magneziu – 21 mg, fosfor – 62 mg, potasiu – 407 mg, zinc 0.29 mg, sodiu – 16 mg, vitamina A – 8ug, vitamina C – 9.1 mg, vitamina B6 – 0.203 mg, acid folic – 18 ug, niacina(B3) – 1.066 mg;

Cartoful rosu crud – valori nutritionale pentru 100 g:

Apa – 80.96 g , energie – 70 kcal , proteine – 1.89 g, fibre – 1.7 g, carbohidrati – 15.9 g, glucide – 1.29 g, calciu -10 mg , fier – 0.73 mg, magneziu – 22 mg, fosfor – 61 mg, potasiu – 455 mg, zinc 0.33 mg, sodiu – 18 mg, vitamina A – 7ug, vitamina C – 8.6 mg, vitamina B6 – 0.17 mg, acid folic – 18 ug, niacina(B3) – 1.149 mg;

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.