Osso Buco

Osso Buco

RETETA OSSO BUCO

Astazi va prezint o reteta pe care eu o ador , chiar daca dureaza ceva pana cand este gata , Osso Buco.

Pregatire 30 minutes
Gatire 2 hours 30 minutes
Timpul Total 3 hours
Categorie Mancare Gatita
Bucatarie Romaneasca
Portii 3 persoane

Ingrediente
  

  • 3 buc Rasol de vita cu os
  • Sare si Piper
  • Oregano,Busuioc,Cimbru,Dafin uscat
  • 1 buc Ceapa
  • 3 catei Usturoi
  • 500 ml Supa de vita sau Apa
  • Ulei de Masline
  • 2 buc Morcovi
  • 3 tije Telina Apio
  • 50 g Unt
  • 130 ml Vin Alb
  • 80 g Piure de rosii
  • 2 linguri Faina

OSSO BUCO

INFORMATII DESPRE CARNEA DE VITA SI BENEFICIILE ACESTEIA !

Carnea este principala sursă de proteină din alimentaţia omului, proteinele de origine animală sunt de calitate superioară şi conţin toţi aminoacizii esenţiali, aminoacizi pe care corpul uman nu-i poate sintetiza. Carnea de vită este o sursă importantă de fier.

Osso Buco
Rasol de vita

Fierul este esențial pentru funcționarea optimă a organismului, el fiind cel care transportă oxigenul și substanțele nutritive în tot corpul, la organele vitale. Carnea de vită este o sursă importantă de fier, în special de fier hemic, ce se găsește doar în alimente din surse de origine animală. Spre deosebire de fierul non-hemic, conținut de legume, fierul din carnea de vită este mult mai ușor absorbit de către organism. Carnea de vită este, în general, mai tare decât cea de porc, însă mult mai sănătoasă, fiind o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive.

Carnea de vită proaspătă are o culoare roșu închis, iar cea care provine de la vițel poate fi de un roz-deschis sau puțin albicioasă. Fiind totodată mult mai moale decât cea care provine de la o vacă matură sau de la un taur.


MOD DE PREPARARE


CUM SE GATESTE RETETA PENTRU OSSO BUCO ?

În primul rând dacă rasolul de vită pentru osso buco a stat în frigider , trebuie scoasă la temperatura camerei cu minim 30 de minute înainte să o gătești.

Incepem prin pregatirea ingredientelor necesare, spalam si tocam marunt legumele ( ceapa, morcovii , apio si usturoiul). Rasolul de vita il „tavalim” in faina si adaugam peste el piper macinat. Reteta de Osso Buco nu este foarte complicata insa este de durata mare. Carnea prefer sa o prajesc intr-o tigaie mai adanca din fonta cu 2-3 linguri de ulei pentru ca avem nevoie de temperaturi ridicate si constante, vrem sa prajim carnea rapid la foc iute fara sa pierdem sucul de la interior si sa inceapa sa fiarba. Incercati sa nu aglomerati foarte mult pentru a evita lucrul mentionat mai sus.


FINALIZARE PREPARAT


Intr-o alta tigaie incapatoare punem 2-3 linguri de ulei sau grasime de la carne rezultata in urma prajirii si calim toate legumele. in momentul in care ceapa devine translucida adaugam piureul de rosii si amestecam bine, mai lasam 1 minut si adaugam carnea prajita/”sigilata” pe ambele parti. Dupa ce adaugam carnea peste legumele calite , turnam vinul si supa de vita/sau apa. Este de preferat supa de vita pentru ca adauga gust suplimentar , insa este in regula si apa (Nu adaugati apa rece, incalziti-o inainte). Suplimentar adaugam sare , piper si ierburi aromatice , amestecam bine si lasam la foc mic/minim timp de 2-3 ore in functie de cat de frageda este carnea. Amestecati constant in aceasta perioada pentru a nu se lipi si la nevoie completati cu lichide (Supa/Apa). In momentul in care carnea se poate patrunde cu furculita si se rupe cu usurinta , preparatul este gata si poate fi servit cu o garnitura de orez de exemplu.


OSSO BUCO


CARNE DE VITA – BENEFICII SI CONTRAINDICATII

Carnea de vita consumată cu moderație aduce foarte multe beneficii organismului nostru. Mai jos regăsiți câteva din beneficiile consumului cât și contraindicații:

Osso Buco
Osso Buco
1. Carnea de vită ajută la menținerea masei musculare.2. Ajută la imbunătățirea performanței atletice.3. Carnea de vită ajută la prevenirea anemiei.4. Carnea de vită ajută la prevenirea anemiei.

CONTRAINDICAȚII

Excesul de fier din sânge – carnea de vită este una din cele mai bogate surse alimentare de fier. Persoanele care stiu ca au mult fier in sânge ar trebui să evite consumul excesiv de carne de vită deoarece poate provoca supraîncărcare cu fier.Studiile observaționale efectuate asupra consumului de carne roșie și bolile de inimă oferă rezultate mixte. Unele studii detectează un risc crescut de a dezvolta boli de inimă atunci când consumăm carne roșie. Alte studii au aratat un risc crescut atunci când consumăm doar produse procesate din carne roșie, iar altele nu au raportat nici o asociere semnificativă.

Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru snitel de vita Sicilian , găsești linkul aici.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.

Ne găsiți și pe Facebook!


IDEI DE MANCARE