Piper
PIPER
Piperul negru sau uzual cum este cunoscut ca „piper” (Piper nigrum) este o plantă din familia Piperaceae.
Piperul este un arbust cățărător cu tulpină lemnoasă ajungând până la 10 m înălțime. Florile mici se găsesc în ciorchini la piperul sălbatic în comparație cu piperul cultivat unde se întîlnesc flori izolate (separate).Piperul negru este recoltat necopt și uscat la soare, în urma uscării devenind negru și dur la textură, iute și înțepător la gust și miros.Piperul nu are miros, gustul este picant, iute; gustul puternic al piperului aparține substanței pe care o conține – Pipera Alcaloida.
ISTORIE
Piperul este originar din India de Sud, din pădurile musonice și era cunoscut sub denumirea de pipeli.
Piperul era considerat regele condimentelor și mai era cunoscut în antichitate și sub denumirea de aurul negru. Era folosit ca monedă de schimb și pe post de ofrandă pentru zei. India făcea comerț și schimburi de piper cu arabii, romanii și grecii. La început acest condiment special era folosit în medicină de către poporul grec. Ajuns în Europa, acest condiment era foarte scump și doar familiile bogate sau cele de nobili puteau să îl procure. Dacă dețineai o cantitate de piper mare, însemna că provii dintr-o familie extrem de înstărită.Piperul se găsește în mod natural sub mai multe feluri: negru, alb, roz, roșu, verde și roz.Piperul stimulează secreția de acid clorhidric, îmbunătățind digestia. Acest condiment are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii. Pe lângă toate acestea, piperul oferă energie și ne ajută să ne menținem în formă, datorită proprietăților lui de a descompune celulele de grăsime.
Folosire: Fructele piperului conțin un alcaloid piperin cu un gust picant iute. Datorită acestor proprietăți piperul a devenit un condiment frecvent utilizat în alimentație.
VALORI NUTRITIONALE
Piper – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 251 kcal, Carbohidrati – 63.95 g, Proteine – 10.39 mg, Lipide 3.26 g, Apa 12.46 g;
Calciu – 443 mg , Fier – 9.71 mg , Magneziu – 171 mg , Fosfor – 158 mg , Potasiu – 1329 mg , Sodiu – 20 mg , Zinc – 1.19 mg , Cupru – 1.33 mg , Seleniu – 4.9 μg;
Vitamina K 163.7 μg – Riboflavina 0.18 mg – Niacina 1.143 mg – Vitamina B6 0.291 mg – Vitamina B9 17 μg- Vitamina B5 1.399 mg – Vitamina C 0 mg – Vitamina B4 – 11.3 mg – Vitamina A,IU 547 IU
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala Piper:
Piperul este mai mult decât un ingredient de bază în bucătărie. A fost considerat „regele condimentelor” și folosit în medicina ayurvedică antică de mii de ani datorită concentrației sale ridicate de compuși potenți și benefici.
Piperul negru este bogat într-un compus vegetal numit piperină, despre care studiile au descoperit că au proprietăți antioxidante puternice.Inflamația cronică poate fi un factor decisiv în multe afecțiuni, cum ar fi artrita, bolile de inimă, diabetul și cancerul. Multe studii de laborator sugerează că piperina – principalul compus activ din piperul negru – poate combate eficient inflamația.S-a demonstrat că piperul are potențiale beneficii pentru simptomele legate de afecțiunile degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer și boala Parkinson.
Piperul se regăsește în numeroase forme și în industria cosmetică. De la notele îndrăzneţe din compoziţia parfumurilor până la efectul înţepător sau arzător al cremelor sau împachetărilor anticelulitice, piperul este un ingredient important. Pe ten, însă, piperul poate avea efect iritant. Tot efect iritant poate avea, în general, pentru pielea sensibilă.
Poti viziona si articolul despre Lamai.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.