Menta
MENTA
Menta (Mentha, din greacă: míntha) este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante (aromatice și unele medicinale) din familia Lamiaceae, răspândite la nivel mondial, șapte în Australia, una în America de Nord și celelalte în Europa și Asia.
Menta, Mentha piperita, este o plantă perenă extrem de rezistentă, care se răspândește ușor, crește în culturi și este o sursă bogată de vitamina A, C, fier, cupru, magneziu, potasiu, calciu, Omega 3, acizi grași și vitamina B2. Mai este denumită și izmă de grădină sau izmă bună, are un gust înțepător și răcoritor, iar pentru scopuri medicinale, partea aeriană a plantei este folosită în totalitate, la fel și frunzele proaspete sau uscate ce pot fi folosite pentru infuzii sau ulei esențial.
ISTORIE
Este planta ierboasă care se găsește în grădinile și pajiștile din întreaga țară și a fost folosită încă din antichitate în Egipt, Roma și Grecia. Sunt trei specii de mentă bună respectiv: de apă, dulce și un hibrid al celor două tipuri: mentă piperată.
Încă din Grecia Antică, exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă pentru a-i da un miros plăcut. Răspândirea grecilor în Balcani, mai ales în perioada secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, odată cu domniile fanariote, au dus acest obicei în spațiul nord-dunărean, unde au existat în permanență comunități puternice ale acestei etnii. Familiile înstărite de români, în permanență amatoare de rafinamente și etichete de comportament în societate, au adoptat cu iuțeală acest obicei de a freca masa cu frunze de mentă, care să dea un miros plăcut încăperii și senzația de răcoare pe timpul caniculei verii.
Folosire: Speciile de mentă care se folosesc în vindecare nu cresc spontan, majoritatea speciilor sălbatice nu au calitățile medicinale ale așa-numitei „mente bune”. Prin „mentă bună” se înțelege, de fapt, o serie de trei specii de mentă (care la rândul lor au sute de varietăți).
VALORI NUTRITIONALE
Menta proaspata – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 70 kcal, Carbohidrati – 14.89 g, Proteine – 3.75 mg, Lipide 0.94 g, Apa 78.65 g;
Calciu – 243 mg , Fier – 5.08 mg , Magneziu – 80 mg , Fosfor – 73 mg , Potasiu – 569 mg , Sodiu – 31 mg , Zinc – 1.11 mg , Cupru – 0.329 mg , Seleniu – 0 μg;
Vitamina K 0 μg – Riboflavina 0.266 mg – Niacina 1.706 mg – Vitamina B6 0.129 mg – Vitamina B9 114 μg- Vitamina B5 0.338 mg – Vitamina C 31.8 mg – Vitamina B4 – 0 mg – Vitamina A – 4248 IU
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala Menta:
Menta are beneficii importante asupra organismului, iata cateva dintre acestea:
Pe lângă ingerarea de mentă, există afirmații care susțin că inhalarea aromei uleiurilor esențiale din plantă ar putea oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției creierului.Guma de mestecat cu aromă de izmă bună este unul dintre remediile naturale pentru înlăturarea respirației urât mirositoare. Experții sunt de acord că majoritatea acestor produse pot masca respirația urât mirositoare timp de câteva ore, dar nu pot reduce bacteriile sau alți compuși care provoacă halena.
Izma bună acționează ca un vasodilatator și determină dilatarea vaselor de sânge îngustate, una dintre cauzele comune care provoacă dureri de cap. Uleiul volatil de izmă de grădină este un adjuvant pentru migrene sau dureri de cap. Se pot dilua 3-4 picături de ulei de mentă care se amestecă cu aceeași cantitate de ulei de măsline și se masează zona fruntei și a tâmplelor cu o picătură.
Folosit în aromaterapie, uleiul esențial poate alunga migrenele, stresul și stările de anxietate. În momentul fierberii, frunzele din ceai eliberează peste 12 compuși chimici instabili volatili care inhibă centrii agresivității, iar menta stabilizează, calmează și înviorează.
Poti viziona si articolul despre Sparanghel.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.