Lamai

lamai

LAMAI

Lamaiul (Citrus limon) este un arbust din familia Rutaceae, nativ din Asia, de la 5 la 10 m înălțime, considerat veșnic verde.

lamai
Descriere Lamai

Fructul copt are forma sferică alungită și coaja în culori care variază de la verde deschis la galben strălucitor. Fructul ajunge la maturitate toamna târziu în emisfera de nord. Pulpa este suculentă, bogată în acizi și în vitamina C, ceea ce a făcut fructul – datorită conservării ușoare – să fie distribuit în întreaga lume de marinarii care-l utilizau pentru a preveni scorbutul. Fructul este utilizat în scopuri culinare și non-culinare în întreaga lume – în primul rând pentru suc, deși pulpa si coaja (coaja) sunt deasemeni folosite la gătit.


ISTORIE

Un studiu genetic a lămâiei consideră că este un hibrid între un portocal acru și un lămâi sălbatic („citron”)

Se presupune că primul lămâi a crescut în sudul Indiei, nordul Burmei, și China. În Asia de Sud și de Sud-Est, acesta a fost cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și a fost folosit ca un antidot pentru diferite otrăvuri. În India, fructul, lămâia, este utilizată în viața de zi de zi pentru diverse scopuri. Este utilizată în toată medicină tradițională indiană, în principal, în medicina Siddha și Ayurveda. Acesta este unul dintre ingredientele principale în multe din bucătăria indiană. Lămâia marinată sau mango marinat fac parte din masa zilnică de prânz în sudul Indiei în special în Pooja hindusă.

lamai
Istorie Lamai

Folosire:  Sucul de lămâie conține aproximativ 5%-6% (aproximativ 0,3 M) de acid citric, care îi dă un gust acru și un pH de 2-3. Gustul acru distinctiv al sucului de lămâie îl face un ingredient cheie în multe feluri de mâncare din întreaga lume.


VALORI NUTRITIONALE

Suc de Lamaie – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 22 kcal, Carbohidrati – 6.9 g, Proteine – 0.35 mg, Lipide 0.24 g, Apa 92.31 g;

Calciu – 6 mg , Fier – 0.08 mg , Magneziu – 6 mg , Fosfor – 8 mg , Potasiu – 103 mg , Sodiu – 1 mg , Zinc – 0.05 mg , Cupru – 0.016 mg , Seleniu – 0.1 μg;

Riboflavina 0.015 mg – Niacina 0.091 mg – Vitamina B6 0.046 mg – Vitamina B9 20 μg- Vitamina B5 0.131 mg – Vitamina C 38.7 mg – Vitamina B4 – 5.1 mg – Vitamina A,IU 6 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Lamai:

Sucul, care are proprietăți antiseptice datorită pH-ului scăzut, este utilizat de la produse de prim ajutor până la tratamente împotriva durerii de gât.

lamai
Lamai – utilizare medicala

Având o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturală. Deasemeni, cu un conținut puternic de antioxidanți naturali (flavonoide), se presupune că putea juca un rol împotriva bolilor degenerative ale creierului, ca Alzheimer.Este tot mai folosit în cosmetică pentru a da elasticitate pielii.

Într-o cercetare din cadrul „The Ohio State University”, SUA, s-a observat că aroma uleiului de lămâie folosită în aromo-terapie, nu influențează sistemul autoimun uman, dar poate modifica starea de spirit.

Poti viziona si articolul despre Sfecla.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.