Dovlecel
DOVLECEL
Dovlecelul, științific denumit cucurbita pepo, este o plantă erbacee anuală din familia cucurbitaceelor. În Moldova leguma este denumită dovleac iar Cucurbita maxima (dovleacul) este denumit bostan. Planta este originară din America, dar în prezent este sădită pe tot globul pentru fructul folosit în alimentație.
Cucurbita pepo este o plantă agățătoare al cărei rug poate ajunge la o lungime de 10 metri cu tulpina striată și noduroasă cu frunze mari lobate, pufoase și cordate. Florile sunt unisexuale de culoare galbenă iar caliciul este unit cu corola.Fructele sunt lunguiețe și variază mult în funcție de varietate. Coaja dovleceilor poate prezenta mai multe culori dar de obicei are tonuri de la alb-verzui la verde închis. Curcubita pepo hibridizează ușor cu alte cucurbitacee.
ISTORIE
Dovleacul (genul Cucurbita ), inclusiv dovleceii, dovlecii și tărtăcuțele, este una dintre cele mai vechi și mai importante plante domesticite în America, alături de porumb și fasole comună .
Genul include 12-14 specii, dintre care cel puțin șase au fost domesticite independent în America de Sud, Mesoamerica și estul Americii de Nord, cu mult înainte de contactul european. Există șase specii cultivate de dovlecei, care reflectă parțial diferite adaptări la mediile locale. De exemplu, tărtăcuța de smochine este adaptată la temperaturi reci și zile scurte; dovleacul de nucă se găsește în zonele tropicale umede, iar dovleceii cresc în cea mai largă gamă de medii.
Folosire: Ideal este să consumi dovlecelul în stare crudă, în salate. Cu toate acestea, poți să îl prepari la aburi, tras la tigaie în puțin ulei, la cuptor, la airfryer sau pane, în baie de ulei ori la grătar.
VALORI NUTRITIONALE
Dovlecel – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 20 kcal, Carbohidrati – 4.35 g, Proteine – 1.2 mg, fibre 1.1 g, Apa 93.85 g;
Calciu – 20 mg , Fier – 0.36 mg , Magneziu – 14 mg , Fosfor – 32 mg , Potasiu – 139 mg , Sodiu – 3 mg , Zinc – 0.07 mg , Cupru – 0.035 mg , Seleniu – 0.2 μg;
Vitamina A 410 IU – Vitamina C 12 mg – Vitamina E 0.1 mg – Vitamina K 0.7 μg – Riboflavina 0,06 mg – Niacina 0,4 mg – Vitamina B6 0,043 mg – Vitamina B9 7 μg- Vitamina B5 0.218 mg
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala dovlecel :
Consumul de dovlecel poate îmbunătăți digestia și ajută în cazul problemelor digestive.
Pentru că are un conținut mare de apă, dovlecelul este leguma ideală pentru orice dietă sănătoasă. Conține vitamine, minerale și are un impact benefic asupra digestiei, scăzând riscul de boli cardiovasculare. Această plantă poate ajuta oasele, tiroida și prostata. Beneficiile sale sunt numeroase, iar printre ele se află îmbunătățirea digestiei și încetinirea procesului de îmbătrânire.
Dovlecelul este un aliment cu multe fibre, ideale pentru a regla nivelul de insulină din corp, care la persoanele cu diabet este dat peste cap. În plus, fibrele ajută la o senzație de sațietate care durează mai mult decât în cazul alimentelor care conțin zahăr sau carbohidrați.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.