Usturoiul

USTUROI
Usturoiul este unul dintre cele mai folosite ingrediente in bucataria noastra. Acest ingredient se foloseste in cele mai multe preparate cunoscute si este foarte versatil oferind un gust deosebit preparatelor.

Usturoiul are în compoziție săruri minerale, microelemente, inulină, un complex de vitamine A, B, PP, C și două substanțe specifice cu efecte antibiotice precum alicina și garlicina. Usturoiul conține peste 200 de substanțe active precum fosfor, potasiu, calciu, proteine și are puține calorii.Usturoiul este un tratament natural cu proprietăți calmante, care ajută la vindecarea rănilor și a vânătăilor și ajută pielea să-și recapete elasticitatea și netezimea.
ISTORIE
Usturoiul (Allium sativum) este o plantă comestibilă, utilizată ca aliment și condiment. În medicina populară este considerat, alături de Ceapa, un adevărat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).
Usturoiul trebuie consumat cu moderație și orice cură trebuie urmată conform indicațiilor medicului specialist. Nu se cunosc reacții adverse majore, însă dacă se consumă în cantități prea mari, usturoiul poate cauza respirație urât mirositoare, probleme de digestie, deoarece poate arde mucoasa stomacului și poate provoca o durere accentuată. Când e gătit, usturoiul își pierde atât gustul cât și substanțele benefice. De aceea, dacă trebuie să-l gătești, pune cățelul de usturoi întreg. Sau aruncă usturoiul feliat în ulei încins, călește-l câteva secunde și apoi adaugă restul de ingrediente înainte ca usturoiul să se ardă.
Secretul ca să scoți ce-i mai bun în usturoi e să pisezi cățeii. Lasa-i să respire un sfert de oră. Prin oxidare, aroma devine mai puternică, iar beneficiile pentru sănătate sunt mai mari. Cumpără usturoiul și ține-l în cămara sau altundeva la răcoare și fără lumină.

Folosire: În bucătărie este folosită drept „condiment”. În medicină, împreună cu Ceapa, ajută la restabilirea și normalizarea circulației sanguine. Are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul și mai ales a lipidele, stimulează sistemulu imunitar, ajută la combaterea răcelii.
VALORI NUTRITIONALE
Usturoi – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 149 kcal, Glucide – 33 g, Proteine – 6 g, Grasimi – 0.51 g, Fibre – 2 g, Sare – 16.9 g;
Utilizare medicala :
Un studiu a demonstrat că suplimentarea cu extract de usturoi inhibă calcificarea vasculară la pacienții umani care au colesterolul din sânge ridicat.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.