Ardei iute

ardei iute

ARDEI IUTE

Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Această specie se dovedește a fi cea mai cultivată dintre toate cele 4 tipuri de ardei cunoscuți.

ardei iute
Descriere Ardei iute

Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice.Deasemenea, partea care da iuțeala unui ardei, sunt semințele.Deși annuum înseamnă anual (provenind din latinescul annus ”an”) ardeiul iute este o plantă perenă, care în absența iernilor geroase se poate adapta și poate supraviețui mai multe anotimpuri. Ardeiul iute are flori de culoare albă, uneori purpuriu iar tulpinile sunt numeroase și pot atinge o înălțime de 60 cm. Fructele pot fi verzi, galbene sau roșii. În timp ce alte soiuri de ardei se pot dezvolta în orice tip de climat, ardeiul iute are nevoie de un mediu cald și uscat.


ISTORIE

Originar din America Centrală și de Sud, ardeiul iute a fost răspândit în lume de marinarii spanioli și portughezi. Istoria ardeiului iute a început în Mexic acum aproximativ 7500 de ani.

Deși ardeiul iute a apărut pentru prima dată în Mexic, cele mai multe soiuri de ardei iute sunt cultivate în Peru, în Bolivia puteți consuma cele mai multe soiuri sălbatice de ardei iute iar India este acum cel mare producător, consumator și exportator din lume.

Diego Alvarez Chanca a adus primii ardei iuți în Spania în anul 1493. La început aceștia erau crescuți mai degrabă ca niște curiozități botanice în grădinile mănăstirilor din Spania și Portugalia.

ardei iute
Istorie Ardei Iute

Folosire:  Sunt cultivate 4 feluri de ardei: iuți, grași, lungi (de ex. kapia) și gogoșari. Ardeiul, la fel ca roșiile și vinetele, este o plantă pretențioasă la lumină, căldură, apă și hrană. Pentru a avea o producție mare și de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pământ bogat, afânat, lucrat adânc și îngrășat cu gunoi de grajd.


VALORI NUTRITIONALE

Ardei iute – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 40 kcal, Carbohidrati – 9.46 g, Proteine – 2 mg, Lipide 0.2 g, Apa 87.74 g;

Calciu – 18 mg , Fier – 1.2 mg , Magneziu – 25 mg , Fosfor – 46 mg , Potasiu – 340 mg , Sodiu – 7 mg , Zinc – 0.3 mg , Cupru – 0.174 mg , Seleniu – 0.5 μg;

Vitamina K 14.3 μg – Riboflavina 0.09 mg – Niacina 0.95 mg – Vitamina B6 0.278 mg – Vitamina B9 23 μg- Vitamina B5 0.061 mg – Vitamina C 242.5 mg – Vitamina B4 – 11.1 mg – Vitamina A 1179 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Ardei iute:

Ardeiul iute are beneficii importante asupra organismului, iata cateva dintre acestea:

ardei iute
Ardei iute – utilizare medicala

Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează eficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei. Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică. A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau pot preveni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei. S-a crezut mult timp în mod greşit că alimentele iuţi cauzează ulcerul de stomac. În prezent s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ci previne apariţia lui pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice cu rol protector.

Gustul iute al ardeiului creşte termogeneza – procesul de generare a căldurii în organism. Procesul de termogeneză arde calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.

Poti viziona si articolul despre Ciuperci Comestibile.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.