Ciuperci comestibile
CIUPERCI COMESTIBILE
Ciupercile comestibile au o valoare nutritivă ridicată. Între altele conțin proteine vegetale, cele mai multe vitamine (vitamina A, B1-B9, B12, vitamina C, vitamina D, vitamina E, vitamina K), mineralele (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, seleniu, sulf), oligoelementele cupru, fier, fluor, iod, mangan, zinc precum și aminoacizii (ca de exemplu acid aspartic, acid glutamic, alanină, arginină, izoleucină, lizină. În același timp, ele conțin puține glucide și grăsimi și, prin urmare, sunt sărace în calorii.
Din păcate multe din ciupercile comestibile pot fi confundate ușor cu ciuperci otrăvitoare de același gen din cauza similitudinii (ca de exemplu Amanita rubescens cu o canelură tipică pe manșetă și Amanita pantherina cu o canelură tipică la marginea pălăriei).Spre deosebire de plante, ciupercile au un citoschelet susținător din chitină care contribuie la scăderea digestibilității lor în cazul persoanelor cu sistem digestiv sensibil. De acea câteva soiuri trebuie fierte suficient de mult.
ISTORIE
Ciupercile i-au entuziasmat pe oameni încă din vremurile străvechi. Aztecii de exemplu, mâncau ciuperci pentru ca în cadrul ritualurilor lor să capete puteri vizionare. Egiptenii considerau că prin consumarea de ciuperci ar deveni nemuritori. Pentru romani ciupercile erau o delicateţe care se servea numai pe cea mai fină argintărie.
Fie că sunt cultivate, fie că sunt culese, ciupercile sunt foarte îndrăgite şi la noi. Fără îndoială că şi la noi ca pretutindeni, primii care au observat, au întrebuinţat şi au denumit ciupercile, au fost locuitorii străbuni ai acestor meleaguri. Prin ocupaţiile lor pastorale, aceştia au venit mai des în contact cu ciupercile, valorificînd calităţile unora, care sînt comestibile, şi evitînd pe altele care sînt otrăvitoare. Cunoştinţele dobîndite, mai mult prin experienţe empirice, s-au transmis din tată în fiu, fiind atestate şi la generaţia contemporană care, mai ales în regiunile montane, cunoaşte destul de bine ciupercile.
Folosire: Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice.
VALORI NUTRITIONALE
Ciuperci comestibile – valori nutritionale pentru 100 g (media diverselor specii de ciuperci):
Calorii – 22 kcal, Carbohidrati – 3.87 g, Proteine – 2.11 mg, Lipide 0.35 g, Apa 92.82 g;
Calciu – 3 mg , Fier – 0.31 mg , Magneziu – 0 mg , Fosfor – 108 mg , Potasiu – 364 mg , Sodiu – 9 mg , Zinc – 0.53 mg , Cupru – 0.286 mg , Seleniu – 18.6 μg;
Vitamina K 0 μg – Riboflavina 0.13 mg – Niacina 4.494 mg – Vitamina B6 0.148 mg – Vitamina B9 28 μg- Vitamina B5 1.14 mg – Vitamina C 0 mg – Vitamina B4 – 21.2 mg – Vitamina D(D2+D3) 0.3μg
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala – Ciuperci comestibile:
Cercetatorii au confirmat potentialele proprietati anticancerigene, antivirale, antiinflamatorii si hepatoprotectoare ale ciupercilor medicinale, care se remarca prin continutul de polizaharide si beta-glucani, constituenti activi principali, care stimuleaza sistemul imunitar al organismului.
In lume, exista peste 100 de specii de ciuperci utilizate in scop terapeutic. Acestea contin proteine, aminoacizi, vitamine, minerale si multe alte microelemente active, ajungand sa fie agenti adjuvanti in terapiile complementare ale multor afectiuni. Numita popular ciuperca nemuririi, Ganoderma Reishi este utilizata in medicina traditionala si moderna chineza pentru cresterea longevitatii si tratarea diverselor tipuri de cancer. Aceasta ciuperca medicinala este inzestrata cu capacitatea de a imbunatati vitalitatea organismului, forta si rezistenta, prelungind totodata durata de viata.
Ciupercile shitake, regasite in multe bucatarii asiatice, sunt apreciate atat pentru gustul delicat si textura frageda, cat si pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii. Astfel, ciupercile medicinale Lentinula edodes contin un glucan numit AHCC (hexoza activa corelata), folosit in tratamentul alternativ si complementar al cancerului in Japonia. Acest compus ajuta sistemul imunitar sa isi imbunatateasca functia.
La fel de apreciata in medicina traditionala a popoarelor asiatice este si ciuperca Cordyceps sinensis, un imunostimulator puternic, care creste numarul celulelor T, cele care lupta cu virusurile patrunse in organism si cu celulele canceroase.
Poti viziona si articolul despre Hrean.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.