Patrunjel
PATRUNJEL
Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară.
Pătrunjelul este o plantă verde aprins, bienală, ce se dezvoltă în climă temperată, sau o plantă anuală în zonele subtropicale și tropicale care se dezvoltă în sol bogat, umed, în plin soare sau umbră parțială. În mod normal, are o înălțime de 25 – 30 cm și crește dintr-o singură rădăcină în formă de fus, producând tulpini netede, cu multe ramuri și suculente. Frunzele verzi strălucitoare au aspect de pene, tri-pinnate și fin împărțite. Unele soiuri sunt cu frunze plate; altele sunt mai compacte și crețate. Florile minuscule cu cinci petale sunt galben-verzui și sunt purtate în grupuri dense, cu vârf plat. Înfloresc în mijlocul verii. Semințele cenușii-maronii sunt mici, cu nervuri și ovale. Pătrunjelul poate crește până la 1 m înălțime în al doilea an, pe măsură ce tulpinile purtătoare de flori devin aproape fără frunze și ajung la soare.
ISTORIE
Pătrunjelul este originar din regiunea mediteraneană din sudul Europei. Atât tipul cu frunze dense, cât și tipul cu frunze mai răsfirate cu creștere deschisă au fost descrise în secolul al IV-lea î.e.n.
Pătrunjelul a fost introdus în Anglia din Sardinia în 1548. Coloniștii europeni au adus pătrunjel în America de Nord în secolul al XVII-lea și continuă să fie o legumă de grădină populară la nivel mondial. De asemenea, este o plantă populară cultivată în containere pentru situații cu spațiu limitat. Grecii antici considerau că această plantă unește lumea viilor cu cea a morților.
Folosire: Deoarece pătrunjelul este bogat în antioxidanți, beneficiile pătrunjelului sunt numeroase pentru sănatatea organismului. Este o armă puternică împotriva prevenirii artritei, iar fitochimicalele găsite în pătrunjel care protejează planta de viruși, bacterii și ciuperci pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, diabet, hipertensiune și boli de inimă.
VALORI NUTRITIONALE
Patrunjel proaspat – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 36 kcal, Carbohidrati – 6.33 g, Proteine – 2.97 mg, Lipide 0.79 g, Apa 87.71 g;
Calciu – 138 mg , Fier – 6.2 mg , Magneziu – 50 mg , Fosfor – 58 mg , Potasiu – 554 mg , Sodiu – 56 mg , Zinc – 1.07 mg , Cupru – 0.149 mg , Seleniu – 0.1 μg;
Vitamina K 1640 μg – Riboflavina 0.098 mg – Niacina 1.313 mg – Vitamina B6 0.09 mg – Vitamina B9 152 μg- Vitamina B5 0.4 mg – Vitamina C 133 mg – Vitamina B4 – 12.8 mg – Vitamina A 8424 IU
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala Patrunjel:
Patrunjelul are beneficii importante asupra organismului, iata cateva dintre acestea:
Consumul regulat de pătrunjel ajută în prevenirea, dar și agravarea afecțiunilor cardiovasculare. Frunzele de pătrunjel ajută la fluidificarea sângelui și susțin circulația acestuia către creier. Astfel, pătrunjelul dilată arterele și împiedică apariția cheagurilor de sânge. Substanțele pe care pătrunjelul le conține au ajutat dintotdeauna în calmarea simtpomelor premenopauzei, în întârzierile menstruației ori lipsa ciclului menstural, dar și în reglarea dezechilibrelor hormonale, durerilor și crampelor menstruale și în reglarea fluxului menstrual. Pătrunjelul a fost folosit încă din antichitate în cazul femeilor infertile, pentru îmbunătățirea activității ovarelor, dar și pentru a asigura fertilitatea.
Datorită conținutului ridicat de fier și vitamina C, pătrunjelul este un puternic stimulent pentru organism. Pătrunjelul este recomandat împreună cu o dietă echilibrată care să conțină și alte alimente bogate în fier precum: spanac, păpădie, orz verde, urzică, năut, semințe de susan, curmale, smochine, soia, germeni de grâu, etc.
Poti viziona si articolul despre Sare.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.