Cimbru

cimbru

CIMBRU

Cimbrul (Satureja hortensis L.) numit și cimbru de grădină sau cimbru bun, este o plantă perenă din genul Satureja, familia labiatelor (Lamiaceae).

cimbru
Descriere Cimbru

Este o plantă scundă, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri în înălțime. Cimbrul preferă verile lungi, calde, secetoase, iar iarna supraviețuiește la temperaturi scăzute. Florile cimbrului sunt mici și au o culoare albă sau roz-palid. Frunzele au forma lanceolat-ovală, sunt netede și au un miros specific.Se aseamănă întrucâtva la înfățișare cu rozmarinul. Cimbrul nu trebuie confundat cu cimbrișorul (Thymus serpyllum) care, deși înrudit cu cimbrul care crește spontan în România, aparține genului Thymus. Nu trebuie confundat nici cu cimbrul de câmp (Thymus vulgaris L.).


ISTORIE

Cimbrul își are originile pe țărmurile europene ale Mării Mediterane.

Asocierea cu vitejia și curajul a dăinuit și în Evu Mediu. Cimbrul era un cadou tradițional oferit bărbaților care plecau la luptă. Cei mai mulți dintre soldați îndesau aceste amulete parfumate în buzunar sau desagă, iar unii dintre preferau să agațe cimbrul de haine sau de armură ca insignă de onoare. In bătălie, cimbrul avea dublu rol:era folosit ca plantă pentru îmbălsămare încă de pe vremea egiptenilor, și se credea ca reprezinta un puternic ajutor pentru cei care treceau în viața următoare.Când Moartea Neagră a lovit la sfârșitul anilor 1340, milioane de oameni au apelat la cimbru pentru alinare si protecție.  Multe dintre amestecurile medicinale ale vremii – de la buchețelele purtate la gât până la cataplasmele aplicate direct pe pielea bășicată de ciumă – includeau planta ca ingredient principal.

cimbru
Istorie Cimbru

Folosire:  Este întrebuințat în diferite preparate culinare, mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, dar și la prepararea cărnii de porc și de vânat. Frunze și tulpini întregi de cimbru se introduc uneori în borcanele în care se murează varza și castraveții. Se folosește, de asemenea, la prepararea sarmalelor.


VALORI NUTRITIONALE

Cimbru – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 276 kcal, Carbohidrati – 63.94 g, Proteine – 9.11 mg, Lipide 7.43 g, Apa 7.79 g;

Calciu – 1890 mg , Fier – 123.6 mg , Magneziu – 220 mg , Fosfor – 201 mg , Potasiu – 814 mg , Sodiu – 55 mg , Zinc – 6.18 mg , Cupru – 0.86 mg , Seleniu – 4.6 μg;

Vitamina K 1714.5 μg – Riboflavina 0.399 mg – Niacina 4.94 mg – Vitamina B6 0.55 mg – Vitamina B9 274 μg- Vitamina B5 0 mg – Vitamina C 50 mg – Vitamina B4 – 43.6 mg – Vitamina A,IU 3800 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Cimbru:

Tinctura se prepară din frunze și inflorescențe de cimbru. Se pun într-o sticlă 15 linguri de cimbru uscat peste care se adaugă 400 ml de alcool de 50 de grade, se amestecă și se lasă la macerat pentru 12 zile. După ce a stat la macerat, tinctura se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare.

cimbru
Cimbru – utilizare medicala

Ceaiul de cimbru este un dezinfectant natural pentru reducerea inflamațiilor, aftelor sau ulcerațiilor bucale, dar și dezinfectarea zonei cu probleme, deoarece are proprietăți antiseptice.Tusea sau răceala pot afecta sistemul respirator, iar ceaiul de cimbru are proprietăți bronhodilatatoare și poate trata o gamă variată de afecțiuni respiratorii, de la bronșită până la astm.Pentru a preveni senzația de balonare sau prea plin după masă, ceaiul de cimbru este soluția naturală. Elimină mucusul din tractul intestinal și ajută la combaterea balonării și flatulenței.

Ceaiul de cimbru ajută la îmbunătățirea sănătății venelor și arterelor, dar și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, cimbrul, folosit ca și condiment, poate înlocui sarea din mâncarea, pentru a preveni retenția de apă.

Poti viziona si articolul despre Sare.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.