Sos de piper verde
RETETA SOS DE PIPER VERDE
Bun venit pe blogul meu culinar! Astazi te voi invata cum sa pregatesti o delicioasa reteta pentru sos de piper verde.
Ingrediente
- 1 buc Ceapa mica
- 1 catel Usturoi
- 120 ml Coniac/Brandy
- 2 linguri Piper Verde
- 6 linguri Smantana de gatit
- 150 ml Supa de vita sau pui
- 25 g Unt
- 1 lingurita Amidon de Porumb
- Sare
- 1 lingura Mustar
SOS DE PIPER VERDE
INFORMATII DESPRE PIPER!
Piperul este un arbust cățărător cu tulpină lemnoasă ajungând până la 10 m înălțime. Florile mici se găsesc în ciorchini la piperul sălbatic în comparație cu piperul cultivat unde se întîlnesc flori izolate (separate).
Piperul era considerat regele condimentelor și mai era cunoscut în antichitate și sub denumirea de aurul negru. Era folosit ca monedă de schimb și pe post de ofrandă pentru zei. India făcea comerț și schimburi de piper cu arabii, romanii și grecii. La început acest condiment special era folosit în medicină de către poporul grec. Ajuns în Europa, acest condiment era foarte scump și doar familiile bogate sau cele de nobili puteau să îl procure. Dacă dețineai o cantitate de piper mare, însemna că provii dintr-o familie extrem de înstărită.Piperul se găsește în mod natural sub mai multe feluri: negru, alb, roz, roșu, verde și roz.Piperul stimulează secreția de acid clorhidric, îmbunătățind digestia.
Daca doresti sa afli mai multe informatii despre piper , precum istoria acestuia, valorile nutritionale si alte aspecte interesante, te invitam sa citesti articolul despre Piper.
MOD DE PREPARARE
CUM SE GATESTE RETETA PENTRU SOS DE PIPER VERDE?
Sosul de piper verde este delicios alături de orice carne sau pește. Un sos bogat, cremos care poate fi alăturat cărnii fripte la grătar sau preparate la cuptor.
- Într-o tigaie se pune untul și se călesc ceapa și usturoiul tăiate fin. Se adaugă supa și se lasă să fiarbă câteva minute. Amestecul se pune în blender și se pasează.
- Într-o tigaie punem coniacul și îl lăsăm să firabă până se evaporă alcoolul. Se adaugă boabele de piper și se mai lasă să fiarbă câteva minute. Se adaugă muștarul, sarea. La final se adaugă smântâna și se lasă să fiarbă câteva minute.
- Dacă această compoziție este prea lichidă, se diluează amidonul în apă și se adaugă sosului de piper. Se lasă să fiarbă la foc mic până se îngroașă.
FINALIZARE PREPARAT
Sosul de piper verde se potriveste cel mai bine cu o friptura de porc sau vita. Este unul dintre cele mai gustoase si aromate sosuri ce se pot face foarte rapid. Citeste si articolul nostru despre cele mai populare sosuri din lume.
SOS DE PIPER VERDE
PIPER – BENEFICII SI CONTRAINDICATII
Piperul este mai mult decât un ingredient de bază în bucătărie. A fost considerat „regele condimentelor” și folosit în medicina ayurvedică antică de mii de ani datorită concentrației sale ridicate de compuși potenți și benefici.
CONTRAINDICAȚII
În cazul persoanelor cu afecţiuni renale şi digestive acute se vor folosi cantităţi moderate de piper, întrucât poate avea efecte iritante asupra ficatului, colonului, mucoasei stomacale şi rinichilor. Nu se recomandă a se consuma de către femeile gravide sau care alăptează.Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru pastramă de miel la grătar , găsești linkul aici.
Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.
Ne găsiți și pe Facebook!