Rozmarin

rozmarin

ROZMARIN

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o specie de plante lemnoase, perene, aparținând familiei Lamiaceae, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii.

rozmarin
Descriere Rozmarin

Rozmarinul este o planta perena, cu o indelungata istorie in ceea ce priveste utilizarea sa in bucatarie si in aromaterapie, pe langa utilizarea sa in medicina naturista. Aceasta planta, Rosmarinus officinalis, isi are originea in America de Sud si regiunea mediteraneana si face parte din familia Lamiaceae, impreuna cu menta, oregano, cimbrul, busuiocul, lavanda si melisa. Referitor la caracteristicile rozmarinului, acesta este bogat in antioxidanti, compusi antiinflamatori si are actiune antimicrobiana. De asemenea, rozmarinul are proprietati coleretice si colagoge, fiind de ajutor in mentinerea sanatatii sistemului digestiv, precum si proprietati diuretice. Numeroase studii au evidentiat faptul ca extractul de rozmarin are proprietati hepatoprotectoare, antifungice, antioxidante, antibacteriene si antiseptice. Acestea se datoreaza in mare parte compusilor fenolici care se regasesc in rozmarin.


ISTORIE

Rozmarinul este o planta care a fost folosita de-a lungul timpului in domeniul culinar, in aromaterapie, dar si in medicina, datorita proprietatilor sale benefice pentru organism.

Rozmarinul este folosit inca din vremurile antice, datorita proprietatilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precadere rozmarinul in bucatarie sau ca planta medicinala. Aceasta planta era folosita in mod traditional pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei sau la cresterea parului.

rozmarin
Istorie Rozmarin

Folosire:  Rozmarinul poate fi consumat in diferite preparate, sub forma de ceai sau poate fi utilizat ca supliment alimentar, tincturi sau ulei esential, care trebuie aplicat doar extern. In doze mici, rozmarinul poate fi utilizat in siguranta, insa, in cantitati mari, poate duce la aparitia convulsiilor, a varsaturilor sau a edemului pulmonar.


VALORI NUTRITIONALE

Rozmarin proaspat – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 131 kcal, Carbohidrati – 20.7 g, Proteine – 3.31 mg, Lipide 5.86 g, Apa 67.77 g;

Calciu – 317 mg , Fier – 6.65 mg , Magneziu – 91 mg , Fosfor – 66 mg , Potasiu – 668 mg , Sodiu – 26 mg , Zinc – 0.93 mg , Cupru – 0.301 mg , Seleniu – 0 μg;

Vitamina K 0 μg – Riboflavina 0.152 mg – Niacina 0.912 mg – Vitamina B6 0.336 mg – Vitamina B9 109 μg- Vitamina B5 0.804 mg – Vitamina C 21.8 mg – Vitamina B4 – 0 mg – Vitamina A,IU 2924 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Rozmarin:

Rozmarinul are beneficii importante asupra organismului. Iata cateva dintre acestea:

rozmarin
Rozmarin – utilizare medicala

Sustine sistemul imunitar si ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, datorita proprietatilor antioxidante.Ajuta la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ, reducand astfel riscul de aparitie a diabetului de tip 2 sau a bolilor cardiovasculare. Ajuta la vindecarea ranilor si a altor manifestari ale pielii, multumita acidului rozmarinic si a altor compusi cu actiune antimicrobiana.

Contribuie la reducerea stresului, scaderea nivelului de anxietate si ajuta la imbunatatirea calitatii somnului. Sustine sanatatea sistemului digestiv prin stimularea bilei si facilitarea absorbtiei compusilor lipidici.

Poti viziona si articolul despre Busuioc.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.