Leustean

leustean

LEUSTEAN

Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă comestibilă, folosită drept condiment în supe și în alte feluri de mâncare. Planta poate crește până la înălțimi de doi metri și are flori galbene.

leustean
Descriere Leustean

Rădăcina leușteanului este pivotantă și de dimensiuni mari, putând atinge lungimi de peste un metru. Tulpina este groasă, tubulară, înaltă de doi-trei metri. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dințată. Leușteanul înflorește vara, dând naștere unor flori compuse în forma unei umbrele (inflorescențe umbeliforme), de culoare galbenă, din care se formează semințele.Deși provine din regiuni mai calde, leușteanul s-a adaptat bine în România. Nu este o plantă pretențioasă: rezistă atât la căldură excesivă, cât și la îngheț.


ISTORIE

Leusteanul este o plantă mediteraneană, folosită pentru prima oară ca aliment în Italia.

Leusteanul isi are originea in zona mediteraneana, insa poate fi gasit in toata Europa, estul SUA si sud-estul Asiei. Aria sa de raspandire este mare, deoarece nu este o planta pretentioasa. Rezista atat in zonele cu caldura excesiva, cat si in zonele reci, predispuse la inghet. Perioada de recoltare incepe vara si poate continua pe tot parcursul toamnei, pana cand frunzele incep sa se ofileasca. Frunzele de leustean pot fi pastrate intreaga iarna in saci de panza sau in borcane. De asemenea, mai pot fi pastrate prin presarea puternica in borcane si adaugarea unei cantitati consistente de sare de bucatarie.

leustean
Istorie Leustean

Folosire:  Fiind o planta aromata, se foloseste drept condiment, in special pentru supe si ciorbe. In acest sens, se folosesc frunzele proaspete sau uscate; si tulpina ofera un gust deosebit mancarurilor.


VALORI NUTRITIONALE

Leustean – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 37 kcal, Proteine – 3 mg, Lipide – 0.8 g, Fibre – 2 g;


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Leustean:

Leușteanul are proprietăți calmante și poate ameliora durerile de cap și chiar simptomele ce pot apărea din cauza migrenei. Frunzele de leuștean au în compoziție substanțe benefice ce duc la scăderea tensiunei arteriale.

leustean
Leustean – utilizare medicala

Rădăcina de leuștean este bogată în uleiuri esențiale care funcționează ca o barieră naturală împotriva mai multor tipuri de bacterii printre care bacteriile Gram-pozitive și Gram-negative.
Leușteanul are acțiune diuretică și stimulează urinarea fără o pierdere mare de electroliți, astfel se reduce semnificativ riscul de pietre la rinichi.Bun în caz de arsuri la stomac. Poate trata umflarea/inflamația tractului urinar.

Planta medicinală este un adjuvant și în cosmetică. Datorită proprietăților calmante și emoliente, leușteanul poate fi aplicat direct pe piele ori sub formă de cremă pentru a ameliora simptomele psoriazisului ori acneei. Pielea rămâne mai catifelată și cu un aspect sănătos.

Poti viziona si articolul despre Spanac.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.