Peste sanger afumat

peste sanger afumat

RETETA PESTE SANGER AFUMAT

Reteta pentru peste sanger afumat o stiu de la socrii. Ei afuma foarte des peste mai ales Sanger.

Nu am incercat inca sa facem si acasa la noi pentru ca este un procedeu destul de lung si nu avem loc sa depozitam produsele.

Mai jos regasiti una dintre cele mai delicioase retete pentru peste sanger afumat.

Pregatire 4 days
Gatire 3 hours
Timpul Total 4 days 3 hours
Categorie Afumatura
Bucatarie Romaneasca
Portii 4 persoane

Ingrediente
  

  • 3 kg Peste Sanger sau Crap
  • Sare si Piper

PESTE SANGER AFUMAT

PESTE SANGER AFUMAT
PESTE SANGER AFUMAT

In poza alaturata , cantitatea de carne scoasa de pe un sanger de 8 kg , a fost de aproximativ 3.4 kg.

Unul dintre cei mai gustosi pesti afumati este sangerul.Un peste de apa dulce , ce ajunge la dimensiuni foarte mari, lumea il mai cunoaste si dupa denumirea de fitofag sau crap de asia.

Carnea de sanger se aseamana dar nu rasare cu cea de crap Romanesc.


MOD DE PREPARARE


CUM SE PREPARA RETETA PENTRU PESTE SANGER AFUMAT ?

Cea mai buna reteta pentru peste afumat.

In reteta aceasta am folosit 3 kg peste sanger.

Sangerul sau fitofagul il gasiti destul de des prin piete , a nu se confunda cu Novacul.


PESTE SANGER AFUMAT RETETA


Reteta este foarte simpla de facut , incepem prin a portiona in bucati pestele.In functie de marimea acestuia se va taia carnea in patratele pentru a patrunde baitul.

Dupa ce am portionat pestele il punem intr-un recipient cu apa rece si il tinem aproximativ 3-4 ore pentru a scoate sangele din el. Apa se schimba la fiecare ora cu apa rece curata. In functie de marimea pestelui acest proces poate sa dureze mai mult sau mai putin. In momentul in care apa nu se mai „murdareste” cu sange inseamna ca este gata.

Pestele se pune intr-un recipient incapator si se adauga bait pentru peste afumat. Baitul este unul simplu folosit de noi , sare si piper.

CEA MAI BUNA RETETA DE PESTE SANGER AFUMAT

Baitul trebuie sa acopere toate bucatile de peste , atentie nu umpleti recipientul cu apa. In principiu noi folosim aproximativ 1 kg de sare si 20 g de piper macinat.

Puneti sare din abundenta peste toate bucatile de peste si in functie de marimea bucatilor il lasati 2-3 zile la sare. De exemplu la o bucata de file ce masoara din partea superioara cu tot cu coaste aproximativ 30 cm , noi lasam cam 3 zile la sare. Dupa aceste 3 zile scoatem pestele din sare si il clatim bine. Il lasam peste seara in apa rece, iar dimineata il lasam la zvantat.

In functie de temperatura de afara , lasam pana cand pestele incepe sa se „stranga”. Daca temperaturile sunt sub 0 grade celsius , de regula il lasam cam 4-5 ore.

Dupa zvantare ii dam fum rece aproximativ 3 ore si il lasam iar la zvantat cateva ore bune sau chiar peste seara daca temperaturile permit lucrul acesta. Acum ca am terminat putem vida bucatile si le putem depozita in lada sau in frigider. In lada se pastreaza foarte bine daca pungile sunt vidate.

Acestea fiind spuse va urez pofta buna!

PESTE SANGER AFUMAT
Peste afumat

PESTE SANGER AFUMAT


BENEFICIILE CONSUMULUI DE PESTE

Daca doresti sa afli informatii despre cum se pastreaza pestele cumparat proaspat mai mult timp , te invit sa citesti articolul nostru.

Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional.Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui.

Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru Creveti in sos de unt, găsești linkul aici.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.

Ne găsiți și pe Facebook!


IDEI DE MANCARE