Morcovul
MORCOVUL
Morcovul este unul dintre cele mai folosite ingrediente in bucataria noastra. Acest ingredient se foloseste in cele mai multe preparate cunoscute si este foarte versatil oferind un gust deosebit preparatelor.
Morcovul (Daucus carota) este o rădăcină vegetală, de culoare oranj. Partea comestibilă a plantei este rădăcina. Este o plantă bienală, în primul an frunzele produc alimentul plantei, iar tuberculul înmagazinează zaharuri pentru ca planta să înflorească în al doilea an. Lăstarul florii ajunge aproape de 1 m lungime, cu rămurele cu flori albe.
ISTORIE
Originea internă a morcovului datează din anul 3000 î.Hr., iar experții în botanică localizează geografic această origine în Afganistan, datorită diversității mari de soiuri care existau în această zonă.
Morcovii se pot mânca sub formă crudă, în salate sau gătite în supe și mâncare. Se poate face de asemenea piure pentru noi născuți. Tulpina verde de asemenea se poate mânca, deși nu este o practică obișnuită. Împreună cu ceapa și țelina, morcovii sunt ingredientele primare cele mai folosite la mâncaruri. Morcovul deși este sărac în calorii, în grăsimi și colesterol, completează aportul zilnic de nutrienți cu vitamine și fibre alimentare, care hrănesc organismul, induc senzația de sațietate și mențin sănătatea tractului intestinal.
Folosire: În primul secol, utilizarea morcovilor în scopuri medicinale este documentată deoarece a fost considerată un afrodiziac puternic, această utilizare a avut loc în Grecia antică și Roma. În Roma antică, în afară de folosirea medicamentelor, morcovul era deja o parte zilnică a dietei și sa constatat că consumul său era în principal în compania mirodeniilor și vinului fierbinte, totuși morcovul consumat de romani nu era pe care o cunoaștem astăzi, dar avea o culoare purpurie și gălbui, iar forma sa era mult mai subțire și mai lungă. În secolul al VI-lea au existat deja ilustrații ale acestuia, împreună cu explicațiile botanice din cartea Dioscorides din Viena, dar, în plus, în Pompei, Peninsula Itálica, se păstrează picturi de mare antichitate care prezintă rădăcini de culoare deosebită în ciorchini.
VALORI NUTRITIONALE
Morcovul crud – valori nutritionale pentru 100 g:
Apa – 89 g, calorii – 40 kcal, proteine – 0.98 g, Glucide – 8.71 g, Lipide – 0.24 g, Vitamina A – 12 mg, Vitamina B1 – 0.039 mg, Vitamina B2 – 0.053 mg, Vitamina B6 – 0.09 mg, Vitamina C – 7.1 mg, Vitamina PP 1.2 mg, Fier – 0.66 mg, Calciu – 33 mg, Magneziu – 18 mg, Fosfor – 35 mg, Potasiu – 240 mg, Sodiu – 2.4 mg, Fibre dietetice – 3 g;
Utilizare medicala – Uz intern:
Diaree, tulburari gastrointestinale, gastrite hipoacide, enterocolite, anemie, colibaciloza, icter, constipatie, hipovitaminoza A, sindrom dispeptic gastric, retentii hidrosaline, tuberculoza, bronsite, astm bronsic, astenii, dismenoree, sterilitate, lehuzie, diabet zaharat, insuficienta hepatobiliara, litiaza, arteroscreloza, boli reumatice, guta, dermatite, fatigabilitate, oxiuroza – sub forma de suc, infuzie.
Utilizare medicala – Uz extern:
Rani cutanate, arsuri, ulcere, prurit, furuncule, pecingine, degeraturi, crapaturi, tenuri ridate – sub forma de decoct, suc, cataplasma.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.