Mazare
MAZARE
Mazărea (Pisum sativum) este o plantă ierboasă, cultivată. Face parte din familia leguminoaselor,fiind dicotiledonată. Rădăcina sa este pivotantă, cu nodozități. Tulpina este aeriană, ierboasă și volubilă, însă fără țesut de susținere. Frunzele sunt compuse și se termină cu cârcei. Florile sunt pe tipul 5 pedunculi, 5 sepale verzi, 5 petale inegale, 9 stamine unite și un pistil. Fructul se numește păstaie.
Mazărea, Pisum sativum, posedă numeroase varietăți și forme.Rădăcina este pivotantă și puternic dezvoltată, cu numeroase ramificații laterale pe care se găsesc nodozitațiile. Zona perilor radiculari are o mare capacitate de solubilizare, ceea ce permite plantei să folosească fosforul și alte substanțe nutritive din compușii greu solubili.Tulpina are o lungime de 35 – 200 cm și poate fi simplă sau ramificată de la bază.
ISTORIE
Originară din Asia Mica și Asia Centrală, mazărea a fost cultivată în antichitate de greci și romani în sudul Europei, de unde apoi s-a răspândit în tot continentul; în România este adusă în secolul al XVII-lea.
Este o plantă autogamă, la care polenizarea se face direct, polenul ajungând pe stigmatele aceleiași flori, însă nu este exclusă și polenizarea incrucișată, când polenul trece dintr-o floare într-alta, prin mijlocirea vântului, a insectelor, a apei și sub acțiunea omului. Nu are o importanță foarte mare, dar este comercializată în foarte multe țări pentru gustul său deosebit.
Folosire: Mazărea, fasolea, lintea sunt folosite la prepararea unor mâncăruri. Leguminoasele sunt importante și pentru refacerea structurii și fertilității solurilor. Semințele leguminoaselor sunt bogate în substanțe dulci, proteine,grăsimi,iar din unele se extrag uleiuri.
VALORI NUTRITIONALE
Mazare – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 81 kcal, Carbohidrati – 14.45 g, Proteine – 5.42 mg, Fibre 5.1 g, Apa 78.86 g;
Calciu – 25 mg , Fier – 1.47 mg , Magneziu – 33 mg , Fosfor – 108 mg , Potasiu – 244 mg , Sodiu – 5 mg , Zinc – 1.24 mg , Cupru – 0.176 mg , Seleniu – 1.8 μg;
Vitamina K 24.8 μg – Riboflavina 0.132 mg – Niacina 2.09 mg – Vitamina B6 0.169 mg – Vitamina B9 65 μg- Vitamina B5 0.104 mg – Vitamina A,IU 765 – Vitamina C 40 mg
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala mazare:
Pe lângă utilizarea mazărei în preparatele culinare, se cunoaște și întrebuințarea acesteia ca remediu natural, ajutând în vindecarea și tratarea numeroaselor afecțiuni. Mazărea contribuie la tratamentul osteoporozei, hipertensiunii arteriale, constipației, diabetului etc.
Mazărea verde mai este recomandată a fi utilizată și în tratarea bolilor renale sau stărilor de epuizare atât fizică cât și psihică. Mazărea uscată este și ea importantă, deoarece asigură organismului necesarul de energie. Mazarea contine mari cantitati dintr-un polifenol cu rol protector, numit cumestrol. Un studiu din Mexico City a determinat ca ai nevoie doar de 2 miligrame pe zi din acest fitonutrient pentru a te ajuta sa previi cancerul la stomac. O cana de boabe de mazare are cel putin 10 miligram de cumestrol.
Boabele de mazare sunt bogate in fier si sunt foarte utile in cazul femeilor insarcinate sau in cazul celor care alapteaza, deoarece ele se confrunta adeseori cu carentele de fier. Nu uita: ia in considerare sfatul si sugestiile medicului tau, inainte de a consuma mazare, deoarece fiecare persoana poate avea reactii diferite la consumul de mazare.
Poti viziona si articolul despre Varza.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.