Linte

linte

LINTE

Lintea (denumită științific Lens culinaris) este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu frunzele paripenat-compuse ale cărei semințe sunt comestibile. Etimologic, numele acestei plante înseamnă lentilă și provine din latinescul lens, datorită formei bombate și circulare a semințelor.

linte
Descriere Linte

Planta are cca 40 cm iar semințele se găsesc în păstăi, ca și mazărea și fasolea. Spre deosebire de mazare și fasole, semințele de linte sunt în general numai câte două in fiecare păstaie. Există mai multe varietăți de linte – semințele diferă atât din punctul de vedere al culorii (portocaliu, verde, verde inchis, maro) cât și al dimensiunii și timpului de fierbere.


ISTORIE

Lintea este o plantă originară din Orientul Apropiat și a fost una dintre primele plante cultivate de om pentru a fi utilizată în alimentație, încă din Neolitic.

Alături de soia, lintea este opțiunea alimentară preferată de vegetarieni și populațiile cu tradiție vegetariană. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, în preparate pasate, în supă, în asociație cu orez, carne și legume.

linte
Istorie linte

Folosire:  Lintea este catalogată ca aliment de grad nutrițional A datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteină și conținutului extrem de scăzut de grăsimi. Lintea aduce un aport caloric de cca 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea preparată și modul de preparare.


VALORI NUTRITIONALE

Linte – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 343 kcal, Carbohidrati – 60.08 g, Proteine – 25.8 mg, Fibre 30.5 g, Apa 10.4 g;

Calciu – 56 mg , Fier – 7.54 mg , Magneziu – 122 mg , Fosfor – 451 mg , Potasiu – 955 mg , Sodiu – 6 mg , Zinc – 4.78 mg , Cupru – 0.519 mg , Seleniu – 8.3 μg;

Vitamina K 5 μg – Riboflavina 0.211 mg – Niacina 2.605 mg – Vitamina B6 0.54 mg – Vitamina B9 479 μg- Vitamina B5 2.14 mg – Vitamina A,IU 39 – Vitamina C 4.4 mg


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala linte:

Lintea este o sursă excelentă de minerale, precum fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Acestea  au un rol esenţial în homeostazia sistemului osteoarticular, în regenerarea tesuturilor şi în formarea globulelor roşii în sânge.

linte
Linte – utilizare medicala

Cei care doresc să scadă în greutate trebuie să consume linte, deoarece  aduce în organism minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fără aport de grăsimi. Lintea are proprietăţi hipocolesterolemiante prin conţinutul său de fibre. Fibrele solubile pot ajuta totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Persoanele supraponderale,  cu risc crescut de boli metabolice şi diabet zaharat, trebuie să consume preparate din linte, care pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, fibrele solubile formează o substanţă ca un gel în tractul digestiv, favorizand tranzitul şi secreţia biliară.

Lintea creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Femeile aflate la menstruaţie prezintă riscul de deficit de fier, care poate fi suplinit prin consumul de linte în această perioadă.

Poti viziona si articolul despre Sfecla.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.