Broccoli
BROCCOLI
Broccoli (Brassica oleracea) este o legumă din familia brasicaceelor (cruciferelor), ce se utilizează în alimentație, inflorescența mai puțin compactă decât a conopidei fiind folosită la prepararea diferitelor mâncăruri. Are o valoare nutritivă și alimentară ridicată, și de asemenea un conținut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Are originea comună cu conopida și este răspândită în aceleași zone.
Producția mondială de broccoli este de aproximativ 1.000.000 tone. Broccoli este o plantă foarte asemănătoare cu conopida, excepție făcând inflorescența, care este mai răsfirată, puțin compactă și ușor desfăcută, de culoare verde. Poate avea, la anumite varietăți, culoarea galbenă sau chiar violet. Tehnologia de cultură este foarte asemănătoare cu cea a conopidei. Producția este de 10–12 t/ha, putând ajunge până la 25 t/ha.
ISTORIE
Conform celor mai recente date, acest gen de varză a fost obținut prin hibridizare în nord-estul Mediteranei în secolele VI-V î.H. Cuvântul italian „broccoli” este o formă a pluralului „broccolo”, ceea ce înseamnă (varză înfloritoare cu tulpină).
Sursa originală este cuvântul latin „bracchinum” (ramură). Cea mai veche mențiune despre broccoli se găsește în tratatul francez „Historia Generalis Plantarum” (1587). Broccoli a apărut în Anglia la începutul secolului al XVIII-lea, apoi a fost numit aici „sparanghel italian”. Chiar Thomas Jefferson a încercat să planteze acest tip de varză în SUA, însă plantația sa nu a primit o distribuție semnificativă.
Folosire: Broccoli, Brassica oleracea, este leguma din familia cruciferelor din care fac parte și legume precum varza, conopida, ridichiile sau gulia, bogată în glucide, calciu, magneziu, zinc și potasiu. Este leguma care poate fi consumată verde atât în stare crudă, cât și gătită și care oferă organismului o mulțime de beneficii.
VALORI NUTRITIONALE
Broccoli – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 28 kcal, Carbohidrati – 5.24 g, Proteine – 2.98 mg, Lipide 0.35 g, Apa 90.69 g;
Calciu – 48 mg , Fier – 0.88 mg , Magneziu – 25 mg , Fosfor – 66 mg , Potasiu – 325 mg , Sodiu – 27 mg , Zinc – 0.4 mg , Cupru – 0.045 mg , Seleniu – 3 μg;
Vitamina K 141.1 μg – Riboflavina 0.119 mg – Niacina 0.638 mg – Vitamina B6 0.159 mg – Vitamina B9 71 μg- Vitamina B5 0.535 mg – Vitamina A,IU 400 – Vitamina C 93.2 mg
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala broccoli:
Broccoli are un conținut ridicat de carbohidrați care sunt formați în principal din fibre, zaharuri precum fructoza, glucoză și zaharoză, dar și cantități mici de lactoză și maltoză.
Datorită vitaminei K din compoziție, broccoli este leguma care ajută la prevenirea mai multor boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer. Pentru că boala este caracterizată printr-o creștere rapidă a celulelor anormale și este adesea legată de stresul oxidativ, leguma conține anumiți compuși care ajută organismul să se protejeze de mai multe tipuri de cancer precum cel de prostată, de sân, cancer gastric sau pancreatic.
Leguma este un bun detoxifiant pentru corp deoarece are în compoziție vitamina C, sulf și aminoacizi. Astfel, ajută la îndepărtarea toxinelor și a radicalilor liberi precum acidul uric din organism și purifică sângele.
Poti viziona si articolul despre Sfecla.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.