Hasmatuchi
HASMAȚUCHI
Hasmațuchi (asmațuchi, asmățui, hașmaciucă; Anthriscus silvestris) este o plantă erbacee, plăcut mirositoare, cu flori albe, uneori gălbui, dispuse în umbele mici. Este o plantă bianuală și face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu pătrunjelul și cu morcovul.
Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.ste folosit în anumite zone din Moldova la unele preparate culinare, atât în stare proaspătă (la salate) precum și uscată (ciorbe etc.), având un gust acrișor-amărui specific. În Ardeal se numește cherval frunzele ei proaspete servesc la asezonarea ciorbelor. Se poate conserva verde în congelator, prin congelare își păstrează mai bine aroma, sau se poate conserva prin uscare, și se păstrează în săculeți de pânză sau în cutii metalice etanș închise, însă uscat își pierde din aroma și din calități.
ISTORIE
Planta asmatui a fost adus în Europa de prin nordul Asiei şi s-a adaptat foarte bine, mai cu seamă pe ţărmurile Mediteranei, dar şi în locurile umbroase din poienile noastre, unde creşte spontan, semănându-se şi împrăştiindu-se singur.
Marele istoric şi naturalist roman, Pliniu cel Bătrân, notează că în vechime planta aromatica asmatui se folosea ca remediu împotriva sughiţului. A fost o vreme când era vestit ca plantă de leac. Se credea că fortifică memoria şi inteligenţa, că „dă chef de viaţă”, înţelegând prin aceasta că înviorează, dă bună dispoziţie.Astăzi planta asmatui se mulţumeşte cu rolul mai modest, dar universal recunoscut, de aromatizant, pe care şi l-a asumat încă de pe vremea vechilor greci şi romani, care condimentau cu frunzele sale supele, salatele şi o mare varietate de preparate din peşte, carne de pasăre, ouă, legume. Parfumul lor suav aminteşte unora de anison, altora de pătrunjel, combinat cu tarhon, alţii afirmând că aduce cu menta.
Folosire: Sub formă de infuzie, lăstarii tineri de hasmatuchi au efecte diuretice și stimulative. Universitatea Regală din Groningen și Hanzehogeschool și-au propus să producă un medicament contra cancerului bazat pe podofilotoxină, o substanță din rădăcina de hasmațuchi. Acestea vor livra substanța respectivă unor companii farmaceutice, care vor scoate medicamentul pe piață.
VALORI NUTRITIONALE
Hasmatuchi– valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 236 kcal, Carbohidrati – 49 g, Proteine – 23 g, Lipide 3,9 g;
Calciu – 1,346 mg , Fier – 32 mg , Magneziu – 130 mg , Fosfor – 0 mg , Potasiu – 4,740 mg , Sodiu – 83 mg , Zinc – 0 mg , Cupru – 0 mg , Seleniu – 6.2 μg;
Vitamina K – μg – Riboflavina – mg – Niacina – mg – Vitamina B6 0,9 mg – Vitamina B9 – μg- Vitamina B5 – mg – Vitamina C 50 mg – Vitamina B4 – – mg – Vitamina A 5,850 IU
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala Hasmatuchi:
Planta este bogată în multe vitamine, în special vitamina K, care este necesară pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.Pătrunjelul franțuzesc sau hasmuțachi este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine A și C – substanțe nutritive importante cu proprietăți antioxidante.
Extractul de hamsmuțachi poate preveni, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor din alimente. Un alt studiu cu eprubete a constatat că a împiedicat dezvoltarea bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi Listeria și Salmonella – ambele cunoscute pentru a provoca intoxicații alimentare.Luteina, beta carotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din hasmuțachi care vă ajută să vă protejați ochii. Carotenoizii sunt pigmenți găsiți în plante care au o activitate antioxidantă puternică.Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume.
Hasmațuchi poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract.Un studiu a demonstrat că extractul a prezentat o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecție, cunoscută sub numele de S. aureus.
Poti viziona si articolul despre Turmeric.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.