Rosia

rosia

ROȘIA

Roșia (pătlăgica roșie sau mai rar tomata), numită științific Solanum lycopersicum, este o plantă din familia Solanaceae. Roșia este apropiată pe linie genetică de următoarele plante, de asemenea originare din „Lumea Nouă”: tutun, ardei, cartofvânătă și physalis alkekengi.

rosia
Descriere – Rosia

Este o plantă perenă, crescută adesea în climate temperate ca o plantă anuală, atingând frecvent între 1 și 3 m înălțime, cu un trunchi mai mult ierbos, care crește de cele mai multe ori, ca orice altă plantă cățărătoare, pe tulpinile altor plante, pe bețe sau garduri. Frunzele plantei sunt lungi de 10–25 cm, de formă penat-compusă, având 5–9 frunzulițe, fiecare dintre acestea având până la 8 cm lungime, cu margini serate. Atât trunchiul cât și crenguțele, respectiv frunzele sunt acoperite cu excrescențe asemănătoare părului animalelor. Florile sunt mici, de circa 1–2 cm, galbene, având corola formată din cinci sepale și cinci petale, fiind grupate în inflorescențe de 3 până la 12 flori. Rosia are un pH acid de 5,5. Din punct de vedere botanic roșia este un fruct. În anul 1893 Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii în mod unanim a decis că la colectarea taxelor vamale roșiile trebuie considerate legume (deși curtea a trecut în revistă faptul că din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe). În anul 2001 Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este fruct, și nu legumă.


ISTORIE

Planta de tomate (Solanum lycopersicum) este originară din America Latină , cu siguranță s-a dezvoltat în climatul tropical și în special în zonele care corespund în prezent statelor Peru și Ecuador, de aici a fost adusă în Mexic de către Maya și apoi utilizată pe scară largă de către aztecii.

Se pare că au produs deja sos cu roșii, cărora le-au atribuit mari virtuți, printre altele și o putere afrodiziacă. Roșiile originale nu erau cu siguranță cele pe care le găsim astăzi în grădinile noastre: ne bucurăm de fructele unei selecții îndelungate, implementată de secole de către fermierii din diferite epoci, începând cu aztecii. Mai mult, diversitatea climatică a contribuit și ea la transformare. Prima roșie sălbatică a fost gălbuie și nu roșie, cu siguranță va fi caracterizată de fructe mai mici și mai puține, cu siguranță nu ca soiurile actuale care sunt încărcate cu atât de multe fructe încât necesită mize pentru a susține ramurile. Nici măcar nu va produce clustere regulate ca la roșiile cherry, care sunt rezultatul selecțiilor de laborator efectuate de o companie de semințe din Israel.

Folosire: Rosia, un fruct nutritiv frecvent utilizat ca si o leguma, este un alt cadou minunat al naturii. Legumele au atras atentia prin incredibilele sale beneficii fito-chimice. Interesant este faptul ca rosia ofera mai mule beneficii si are mai multe calitati decat un mar!


VALORI NUTRITIONALE

Roșia – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 23 kcal, Carbohidrati – 5.1 g, Proteine – 1.2 g, Lipide 0.2 g; Apa 93 g;

Calciu – 13 mg , Fier – 0.51 mg , Magneziu – 10 mg , Fosfor – 28 mg , Potasiu – 204 mg , Sodiu – 13 mg , Zinc – 0.07 mg , Cupru – 0.09 mg , Seleniu – 0.4 μg;

Vitamina K 10.1 μg – Riboflavina 0.04 mg – Niacina 0.5 mg – Vitamina B6 0.081 mg – Vitamina B9 9 μg- Vitamina B5 0.5 mg – Vitamina C 23.4 mg – Vitamina B4 – 8.6 mg – Vitamina A 642 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Roșia:

Roșiile sunt o sursă bună de fibre, oferind aproximativ 1,5 grame de fibre pe roșie de dimensiuni medii. Majoritatea fibrelor (87%) sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină. Roșiile proaspete au un conținut scăzut de carbohidrați. Conținutul de carbohidrați constă în principal din zaharuri simple și fibre insolubile. Aceste fructe sunt formate în mare parte din apă.

rosia
Roșia- utilizare medicinala

Bolile de inimă – inclusiv atacurile de cord și accidentele vascular cerebrale – sunt cele mai frecvente cauze de deces din lume. Cancerul este creșterea necontrolată a celulelor anormale care se răspândesc dincolo de limitele lor normale, invadând adesea alte părți ale corpului. Roșiile sunt considerate benefice pentru sănătatea pielii. Alimentele pe bază de roșii bogate în licopen și alți compuși vegetali pot proteja împotriva arsurilor solare. 

Roșiile sunt foarte bune pentru sănătate. În primul rând, ele ajută la o dietă echilibrată, datorită conținutului său de vitamine și alți compuși benefici pentru organism. Pentru că o roșie are peste 90% apă, valoarea sa calorică este foarte scăzută.

Poti viziona si articolul despre Turmeric.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.