Busuioc

busuioc

BUSUIOC

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Este o plantă ierboasă originară din Asia tropicală.

busuioc
Descriere Busuioc

Atinge între 20–60 cm înălțime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5–5 cm și late de circa 1–3 cm. Florile sunt de culoare albă, aranjate într-o terminație numită racem. În mod neobișnuit pentru familia Lamiaceae, cele patru stamine și pistilul nu emerg de sub marginea superioară a corolei, ci se sprijină pe cea inferioară. După polenizarea cu ajutorul insectelor, corola cade și ulterior se dezvoltă patru achene în interiorul calixului bilabial.Tufa de busuioc poate fi crescută atât în scop decorativ, cât și practic, pentru a folosi frunzele sale în diverse preparate culinare. Mai mult, credința populară spune că busuiocul plantat în ghiveci, în casă, va aduce noroc și prosperitate.


ISTORIE

Termenul de busuioc provine din limba greacă, βασιλευς (basileus) însemnând „rege”, despre această plantă spunându-se că a crescut pe locul unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce.

Dicționarul Englez Oxford menționează unele speculații conform cărora busuiocul ar fi fost folosit la „câteva unguente sau medicamente regale”. Busuiocul este în continuare considerat „regele mirodeniilor” de mulți bucătari și autori de cărți gastronomice.Bucătăria chineză folosește specialități de busuioc proaspăt sau uscat pentru supe și alte feluri de mâncare. În Taiwan, bucătarii adaugă busuioc proaspăt unei supe-cremă (羹湯; gēngtāng) sau frunze de busuioc fierte în ulei la pui prăjit.

busuioc
Istorie Busuioc

Folosire:  În mod obișnuit, se recomandă ca busuiocul să fie folosit în stare proaspătă. În cazul rețetelor culinare de mâncăruri preparate termic, adăugarea busuiocului se face, de obicei, la finalul preparării pentru a nu i se distruge aroma. 


VALORI NUTRITIONALE

Busuioc– valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 23 kcal, Carbohidrati – 2.65 g, Proteine – 3.15 mg, Lipide 0.64 g, Apa 92.06 g;

Calciu – 177 mg , Fier – 3.17 mg , Magneziu – 64 mg , Fosfor – 56 mg , Potasiu – 295 mg , Sodiu – 4 mg , Zinc – 0.81 mg , Cupru – 0.385 mg , Seleniu – 0.3 μg;

Vitamina K 414.8 μg – Riboflavina 0.076 mg – Niacina 0.902 mg – Vitamina B6 0.155 mg – Vitamina B9 68 μg- Vitamina B5 0.209 mg – Vitamina C 18 mg – Vitamina B4 – 11.4 mg – Vitamina A,IU 5275 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Busuioc:

Busuiocul este atât unul dintre cele mai îndrăgite condimente, cât și una dintre acele plante medicinale utilizate frecvent.

busuioc
Busuioc – utilizare medicala

Ceaiul și exatractul de busuioc au efect diuretic și sunt ideal de consumat pentru a sprijini funcțiile renale și pentru eliminarea toxinelor.Extractele naturale de busuioc acționează ca un agent antistres care te ajută să te relaxezi în doar câteva minute. Este recomandat consumul regulat, dar în cantități mici, deoarece previne producția excesivă de cortizol, hormonul stresului și stimulează secreția de endorfine.

Cu un conținut ridicat de taninuri și flavonoide, busuiocul ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor. Astfel, consumul regulat protejează țesuturile împotriva daunelor provocate de radicalii liber și previne apariția diferitelor boli severe.

Poti viziona si articolul despre Piper.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.