Ardei iute la borcan
![ardei iute la borcan ardei iute la borcan](https://bucatareala.ro/wp-content/uploads/2022/09/ARDEI-IUTE-LA-BORCAN.jpg)
PREGĂTIRE
35 minute
GĂTIRE
0 minute
TOTAL ESTIMAT
35 minute
INGREDIENTE
ARDEI IUTE LA BORCAN
INFORMATII DESPRE ARDEI IUTE LA BORCAN!
Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Această specie se dovedește a fi cea mai cultivată dintre toate cele 4 tipuri de ardei cunoscuți.
![ardei iute la borcan ardei iute la borcan](https://bucatareala.ro/wp-content/uploads/2022/03/aiute.jpg)
Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice.Deasemenea, partea care da iuțeala unui ardei, sunt semințele.Deși annuum înseamnă anual (provenind din latinescul annus ”an”) ardeiul iute este o plantă perenă, care în absența iernilor geroase se poate adapta și poate supraviețui mai multe anotimpuri.
Ardeiul iute are flori de culoare albă, uneori purpuriu iar tulpinile sunt numeroase și pot atinge o înălțime de 60 cm. Fructele pot fi verzi, galbene sau roșii. În timp ce alte soiuri de ardei se pot dezvolta în orice tip de climat, ardeiul iute are nevoie de un mediu cald și uscat. Daca doresti sa afli mai multe informatii despre ardeiul iute precum , valorile nutritionale si istoria acestuia , te invitam sa citesti si articolul nostru despre ardeiul iute.
MOD DE PREPARARE
CUM SE PREPARA RETETA PENTRU ARDEI IUTE LA BORCAN?
Ardeiul iute la borcan este una dintre cele mai populare conserve romanesti ce nu lipseste din camara noastra.
Reteta pentru ardei iute la borcan nu este una complicata si nici nu dureaza foarte mult timp. Primul pas ce trebuie facut este sterilizarea borcanelor sau a recipientelor in care vor ajunge ardeii iuti. Te invitam sa citesti articolul nostru despre cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve si sa alegi varianta cea mai potrivita pentru tine. Noi personal le sterilizam in cuptor pentru ca este cea mai comoda varianta.
FINALIZARE PREPARAT
Dupa ce facem pasii cu sterilizarea borcanelor spalam bine ardeii iuti si taiem din codite pentru a le face loc in borcane cat mai bine. La un borcan alungit ca cel din poza de mai sus (borcan de 300 ml) folosim aproximativ 130 ml de otet alb , o lingurita de sare mai generoasa si o lingurita de zahar. Asezam ardeii iuti in borcane , nu foarte indesati, adaugam sarea si zaharul in borcan si punem otetul la sfarsit. Timp de 2-3 zile agitam borcanele pentru a dizolva cat mai bine sarea si zaharul iar dupa acest pas , conservele vor sta la murat intre 3-6 saptamani pana vor fi gata. Aceasta a fost reteta de ardei iuti la borcan , va uram spor la treaba.
ARDEI IUTE LA BORCAN
ARDEI IUTE – BENEFICII SI CONTRAINDICATII
Ardeiul iute are beneficii importante asupra organismului, iata cateva dintre acestea:
![ardei iute la borcan ardei iute la borcan](https://bucatareala.ro/wp-content/uploads/2022/03/chili-1.jpg)
CONTRAINDICAȚII
In ciuda faptului ca ofera numeroase beneficii pentru sanatate, compusii ardeiului iute, in special capsaicina, ar putea avea si efecte adverse in unele cazuri, motiv pentru care alimentul trebuie consumat cu precautie. Persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului gastrointestinal ar trebui sa limiteze consumul pentru ca ardeiul iute poate cauza senzatia de arsura in stomac, dar si crampe si dureri abdominale.De asemenea, femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa fie atente la cantitatea de mancare picanta pe care o consuma. Desi se spune ca acestea pot provoca balonare, colici sau iritatii si eruptii cutanate in cazul bebelusilor, nu exista o baza stiintifica pentru aceasta idee, ba chiar studiile au aratat ca sugarii reactioneaza foarte rar la alimentele pe care le consuma mamele lor. Totusi, pentru prevenirea senzatiilor de arsura in stomac, ardeiul iute ar trebui utilizat cu moderatie.
Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru pastramă de miel la grătar , găsești linkul aici.
Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.