Zacusca de vinete

Zacusca de Vinete


PREGĂTIRE

90 minute

GĂTIRE

60 minute

TOTAL ESTIMAT

150 minute


INGREDIENTE


  • 2 kg vinete crude
  • 1 kg ardei capia
  • 2 buc. Morcovi
  • 1 buc patrujel
  • 1 buc pastarnac
  • 1 buc telina mica
  • 4 buc ceapa
  • 400 ml ulei de floarea soarelui
  • 0,8 l de bulion
  • Sare
  • Piper
  • Foi de dafin

ZACUSCA DE VINETE


INFORMATII DESPRE VINETE !

Cui nu îi plac salata de vinete sau vinetele coapte? Vinetele sunt legume savuroase, cu o textură plăcută, și poate cel mai important, au multe beneficii pentru sănătatea noastră. Sunt folosite în bucătăria românească de sute de ani și au foarte puține calorii, fiind recomandate în majoritatea dietelor, indiferent de scopul acestora.

Vinete Coapte

Pentru ca vinetele să își păstreze toate beneficiile, se recomandă să le consumi gătite la abur, la cuptor, coapte sau la grătar, fără ulei. Sunt bogate în proteine, fibre, vitamine, fier, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu și pectină. Multe dintre aceste substanțe nutritive se găsesc și în coajă, așa că încearcă, atunci când este posibil, să le consumi cu tot cu coajă.

Când cumperi vinete, alege-le pe cele cu coaja lucioasă, fără pete sau lovituri. Ține minte că vânăta este plină de apă, prin urmare nu ar trebui să fie foarte ușoară, fiindcă asta ar însemna că este uscată. În plus, alege vinete care sunt puțin moi. Cele foarte tari sunt mai tinere, însă odată ce se coc puțin mai mult, echilibrul substanțelor nutritive este mult mai bun.


MOD DE PREPARARE


CUM SE GATESTE RETETA PENTRU ZACUSCA DE VINETE?

În primul rând trebuie sa coacem vinetele si ardeii. Noi preferam sa le coacem afara pe o tabla pusa direct pe o sursa de foc. Le coacem destul de tare pana cand coaja lor se arde pe toate partile si le curatam de aceasta cat mai repede cu putinta.

Reteta pentru zacusca de vinete nu este complicata , singurul lucru complicat este timpul pe care trebuie sa il aloci cu coacerea si pregatirea legumelor. Dupa ce am finalizat cu coacerea vinetelor si ardeilor curatam zarzavatul si il dam printr-o razatoare medie/mare, putem inclusiv ceapa sa o facem asa. Acum ca am pregatit toate ingredientele necesare singurul lucru ramas este gatirea. Intr-un recipient incapator se pune 100 ml de ulei si se caleste ceapa. In momentul in care ceapa devine translucida se adauga si restul de zarzavat si se amesteca constant pentru a nu se arde ceapa.


FINALIZARE PREPARAT


In momentul in care zarzavatul este calit se va adauga sucul de rosii vinetele si ardeii copti tocati marunt , restul de ulei se va pune sare si piper dupa gust completat cu 2-3 foi de dafin. Aceasta operatiune noi o facem tot afara pentru a evita dezastrul din bucatarie si sa nu fim nevoiti sa stergem zacusca de pe toti peretii. In timp ce zacusca se fierbe pregatim borcanele , noi le facem o sterilizare simpla prin a fierbe borcanele inainte timp de 10 minute si lasate in apa fierbinte pana cand zacusca este gatita. In momentul in care zacusca este fiarta (a scazut suficient) oprim focul si punem compozitia fierbinte direct in borcane , se inchide capacul si le asezam cu capacul in jos intr-o tava pentru a prelua din temperatura. Le acoperim cu carpe si le lasam sa se raceasca usor la temperatura camerei. Noi nu le mai sterilizam ulterior in cuptor sau in bain-marie.


ZACUSCA DE VINETE


VINETELE – BENEFICII SI CONTRAINDICATII

Asupra sistemului cardiovascular, vinetele acționează prin menținerea sănătății arterelor, scad riscul de infarct și accident vascular cerebral. Vitamina K și bioflavonoidele întăresc vasele de sânge și scad riscul de formare a cheagurilor de sânge și trombozelor. Vinetele sunt recomandate în special persoanelor care suferă de arteroscleroză.

Zacusca de Vinete
Zacusca de Vinete
1. Bogate în antioxidanți.2. Mențin sănătatea inimii.3. Reglează nivelul de zahăr din sânge.4. Protejează tractul digestiv.

CONTRAINDICAȚII

Există persoane care pot fi alergice la vinete sau care pot suferi intoxicații, din cauza conținutului mare de alcoloizi din vinete. Este vorba în special de persoanele care au gută, osteoporoză, artrită sau alte boli inflamatorii. Dacă suferi de o astfel de afecțiune, dicută cu medicul tău despre consumul de vinete.În cazul copiilor, vinetele pot fi introduse treptat înecpând cu vârsta de un an. Discută totuși cu medicul pediatru, pentru a evita eventuale neplăceri, dacă bebelușul tău a avut intoleranță la alimente similare.

Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru pastramă de miel la grătar , găsești linkul aici.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.


IDEI DE MANCARE