Varza murata pentru iarna
RETETA VARZA MURATA PENTRU IARNA
Am intrat in luna Octombrie si iarna se apropie cu pasi repezi, traditia spune ca varza murata pentru iarna se pune de Sfantul Dumitru , pe 26 octombrie ori in preajma acestei zile.
Varza murata este una dintre delicatesele ce se pregatesc toamna pentru a avea in timpul iernii materie prima pentru sarmale dar si alte preparate.
Ca să ai parte de o varză murată extraordinară, atât pentru sarmale, cât și pentru varză călită sau salată, trebuie să respecți câteva reguli. Cel mai important verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.
PREGĂTIRE
2 ore
GĂTIRE
0 minute
TOTAL ESTIMAT
2 ore
INGREDIENTE
VARZA MURATA
Pe langa traditionalele si nelipsitele sarmale ,sunt multe retete ce se pot face cu varza murata.
Varza murata se pune in majoritatea familiilor , este un obicei din pacate care incepe sa se stinga cel putin in orasele mari pentru ca din comoditate , lumea prefera sa cumpere din piata sau supermarket.
Am incercat si noi sa luam din piata o varza insa nu este pe placul nostru , prea acra , nu are sare , gasim foarte multe probleme
CU CE SE SPALA BUTOIUL PENTRU VARZA MURATA , CA SA TINA LA IARNA
Inainte de pune varza in butoi , recomandat este sa speli bine butoiul pentru a inlatura bacteriile din el. Noi fierbem intr-o oala de 10 litri apa si folosim 1 plicuri mare de bicarbonat de sodiu . Apa fierbinte o turnam in butoi si frecam cu un pamatuf de curatat sticle mai abraziv toata suprafata butoiului pe interior inclusiv in zona filetului pentru capac.
Lasam apa pana cand se raceste putin , o aruncam si clatim bine iar cu apa fierbinte. Pentru un ultim pas mai clatim odata cu apa rece si putem aseza varza in el, nu trebuie lasat deschis foarte mult timp pentru a nu risca contaminarea.
MOD DE PREPARARE
CUM SE PREPARA RETETA PENTRU VARZA MURATA PENTRU IARNA ?
Reteta pentru varza murata este una simpla , dar necesita mult timp pentru pregatire. Reteta descrisa mai jos este preferata noastra si o facem in fiecare an de ceva timp.
Luna Octombrie este de regula perioada in care toata lumea incepe sa puna varza la murat si anunta venirea perioadei reci.
Noi punem de regula un butoi de 25 litri si este suficient sa ne facem poftele cu diverse retete.
Incercati sa alegeti o varza cu frunze cat mai subtiri si sa nu fie foarte mare ca dimensiune. Varza cotoroasa trebuie evitata.
RETETA VARZA MURATA
Incepem prin curatarea verzelor , le rupem frunzele lovite sau murdare de la suprafata si scobim cotoarele (acestea se servesc cu sare din sac la fata locului, nu raman urme in spatele nostru).
In fiecare scobitura se va indesa sare , lucrul acesta va ajuta sa inmoaie varza mai repede.
Varza mare se pune la fundul butoiului iar cea mica la suprafata.
In functie de greutatea verzelor in butoi va intra in jur de 10-15 l de apa , noi intr-o galeata punem in jur de 5 litri de apa rece si adaugam sarea sa o dizolvam. Pentru fiecare litru de apa noi punem intre 35-40 g de sare , ne place ceva mai sarata varza.
Intre verze punem radacinile de hrean taiate in doua , porumbul si 2 legaturi de marar. Adaugam cantitatea de apa cu sarea dizolvata si completam cu apa rece pana umplem butoiul. Cu o teava suflam in butoi pentru a amesteca toata compozitia si sa fie distribuita uniform apa cu sarea.
VARZA MURATA RETETA
Totul se termina prin adaugarea legaturii de cimbru si ultima de marar , optional putem pune frunze de telina si boabe de mustar (noi le punem). Deasupra lor punem 2 lemne curatate la fel cu apa fierbinte si bicarbonat de sodiu si o greutate care sa tina varza presata.
Varza se sufla odata pe zi timp de 1-2 saptamani sau pana cand varza incepe sa se inmoaie generos.
Suplimentar noi mai tocam o varza ca pentru salata , o amestecam cu marar tocatsi o frecam cu sare. O bagam intr-o punga cu zip mai mare si facem 3-4 gauri in ea. Noi o bagam si pe aceasta in butoi si o umplem cu saramura sau se poate pune varza murata la borcan. Cand am chef de o salata de varza dupa o seara „dificila” deschid punga si ma servesc direct la gura butoiului.
VARZA MURATA
CE BENEFICII ARE VARZA MURATA
Varza murata imbunatateste digestia si curata intestinele. Mineralele si fibrele alimentare pe care le contine sunt ideale in cazul mancarurilor grele. Antioxidantii previn aparitia nitrozaminelor ( compusi organici cu actiune cancerigena) care rezulta din digestia preparatelor din carne , precum si oxidarea grasimilor alimentare.
Restabileste microflora intestinala in cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generata si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.
Muraturile sunt sarace in calorii si bogate in minerale si vitamine, cu precadere vitamina C. Varza murata are cel mai mare continut de vitamina C, 100 g acoperind un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Muraturile care nu sunt fierte , ci doar putin oparite, pastreaza aproape intacte vitaminele, de aceea sunt indicate in acest sezon.
Nu toată lumea se poate bucura de gustul murăturilor. Persoanele cardiace, diabetice sau cu probleme gastrice trebuie să se abţină de la consumul acestora. La persoanele cu probleme gastrice pot apărea reacţii alergice, din cauza fermentării legumelor, iar cei care au hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la sarea în exces.
Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.
Ne găsiți și pe Facebook!