Turmeric

turmeric

TURMERIC

Turmericul (Curcuma longa) reprezinta una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut si sub denumirea de sofran indian. La noi mai este cunoscut cu numele de zerdiceaf, desi denumirea de turmeric este mai populara.

turmeric
Descriere Turmeric

Radacinile turmericului au numeroase ramificatii groase, sub forma cilindrica, cu o culoare galbena spre portocalie la interior. Condimentul denumit turmeric este obtinut prin procesarea radacinilor plantei, care sunt transformate intr-o pudra ce poate fi folosita in alimentatie. Pentru a obtine aceasta pudra, radacinile de turmeric sunt fierte si apoi uscate in cuptor. Ulterior sunt macinate pentru a obtine o pudra fina.Condimentul astfel obtinut are o culoare galben intens spre auriu si contine o substanta activa numita curcumin.


ISTORIE

Pulberea de turmeric a făcut parte, încă din timpuri străvechi, din cultura indiană, fiind inclusă în multe dintre ritualurile de purificare, dar și în cele de adorare a unor divinități, procesiuni ce se defășoară în temple.Când pulberea este transformată în pastă prin amestecare cu lapte, ea capătă denumirea de „haldi”.

În unele zone ale Indiei, pulberea galbenă este considerată un vașnic apărător împotriva duhurilor rele, pentru mirele și mireasa ce-și unesc destinele. Mireselor li se interzice să părăsească locuința părintească, până când nu trec printr-un ritual de curățare a trupului, inimii și sufletului, pentru ca începutul vieții lor de familie să fie auspicios. Aplicarea pastei de turmeric pe față și corp, cu o zi înainte de nuntă, dă strălucire pielii, o catifelează și le risipește mirilor temerile și tensiunile.

turmeric
Istorie Turmeric

Folosire: În bucătăria din sudul Asiei, unde temperaturile mari impun gătitul zilnic și utilizarea de ingrediente cu proprietăți antibacteriene, turmericul se adăugă în mâncăruri fie crud și ras, fie sub formă de pulbere.


VALORI NUTRITIONALE

Turmeric – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 312 kcal, Carbohidrati – 67.14 g, Proteine – 9.68 mg, Lipide 3.25 g, Apa 12.85 g;

Calciu – 168mg , Fier – 55 mg , Magneziu – 208 mg , Fosfor – 299 mg , Potasiu – 2080 mg , Sodiu – 27 mg , Zinc – 4.5 mg , Cupru – 1.3 mg , Seleniu – 6.2 μg;

Vitamina K 13.4 μg – Riboflavina 0.15 mg – Niacina 1.35 mg – Vitamina B6 0.107 mg – Vitamina B9 20 μg- Vitamina B5 0.542 mg – Vitamina C 0.7 mg – Vitamina B4 – 49.2 mg – Vitamina A 0 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Turmeric:

Turmericul a fost indelung utilizat in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana), dar si in medicina chineza traditionala, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice.

turmeric
Turmeric – utilizare medicala

Are proprietati anticancerigene – un studiu din 2015 publicat in jurnalul de stiinte Molecules a demonstrat ca substanta activa curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale, prevenind astfel aparitia mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar. Rol antiinflamator si antioxidant – unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamatiile prin blocarea anumitor enzime implicate in acest proces. Totodata, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.

Protejeaza inima – asa cum ne arata cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research, curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii). Ajuta la imbunatatirea memoriei – in cateva studii realizate pe populatiile din Asia a fost demonstrat faptul ca persoanele care au consumat mai mult curry au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitiva fata de cele care nu au consumat acest condiment. Trateaza problemele digestive – unele studii sustin ca turmericul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.

Poti viziona si articolul despre Fasole.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.