Salata verde
SALATA VERDE
Salata verde, Lactuca sativa, sau lăptuca, este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor. Este cultivată îndeosebi ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă. Este foarte apreciată și consumată tot timpul anului, fiind crescută în sere, în special în cele hidroponice (pe apă).
Laptuca este plină de vitamine și nutrienți și este consumată atât crudă, asezonată după gust, cât și în anumite preparate culinare gătite. Având numeroase beneficii pentru sănătate, laptuca este considerată un superaliment, fiind consumată din cele mai vechi timpuri. Rădăcina salatei este pivotantă și pătrunde în sol destul de adânc. În părțile laterale se formează numeroase ramificații care pot ajunge până la 10-15 cm lungime. Frunzele de salată verde sunt scurt pețiolate, cu suprafață gofrată, iar marginile pot fi netede sau dințate.
ISTORIE
Salata de gradina este o specie erbacee anuala a cărei origine are la baza specia salbatica de Lactuca serriola intalnita in Turcia, Caucaz si Orientul Mijlociu.
Inregiunile riverane Bazinului Mediteranean a fost cunoscuta ca leguma din anii 4.500 i.Hr.
Salata a fost cultivata inca din antichitate de egipteni (anii 2.500 i.Hr.)in scopuri alimentare si affodisiace.
Romanii, grecii si egiptenii consumau salata verde la sfârşitul mesei. Salata s-a extins si cultivat in intreaga Europa, dupăsecolul XIV.
Folosire: Laptuca este folosita in bucatarie , in majoritatea salatelor in stare proaspata deoarece este foarte gustoasa si racoritoare.
VALORI NUTRITIONALE
Salata verde – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 13 kcal, Carbohidrati – 2.23 g, Proteine – 1.35 mg, Lipide 0.22 g, Apa 95.63 g;
Calciu – 35 mg , Fier – 1.24 mg , Magneziu – 13 mg , Fosfor – 33 mg , Potasiu – 238 mg , Sodiu – 5 mg , Zinc – 0.2 mg , Cupru – 0.016 mg , Seleniu – 0.6 μg;
Vitamina K 102.3 μg – Riboflavina 0.062 mg – Niacina 0.357 mg – Vitamina B6 0.082 mg – Vitamina B9 73 μg- Vitamina B5 0.15 mg – Vitamina C 3.7 mg – Vitamina B4 – 8.4 mg – Vitamina A,IU 3312 IU
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala Salata verde:
Laptuca are în conținut cantități mai mari de fier decât alte salate. Acest nutrient, potrivit studiilor, este esențial pentru crearea de celule roșii din sânge.
Potasiul care se regăsește în salata verde este un mineral care reduce tensiunea arterială. Vitamina A (sub formă de betacaroten), care se regăsește în salata verde, este un puternic antioxidant care ajută la menținerea vederii nocturne și a sănătății ochilor. De asemenea, susține creșterea celulelor.
Vitamina C, un antioxidant puternic care vă ajută să vă mențineți sistemul imunitar sănătos.
Nutriţioniştii recomandă salata verde şi femeilor gravide, întrucât e bogată în acid folic, un nutrient foarte important. În plus, studiile arată că un aport de acid folic în organism, în timpul sarcinii, poate elimina riscul anumitor afecțiuni la făt.
Poti viziona si articolul despre Vanata.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.