Raci fierti

RACI FIERTI

RETETA RACI FIERTI

Se spune ca racii se mananca in lunile care contin litera „R” in denumirea lor, asa ca discutam astazi despre reteta de raci fierti.

Noi spunem ca racii se mananca cand ii gasim proaspeti si in viata.

Familia noastra este mare fan fructe de mare. Racii sunt deliciile pe care le gasim proaspete la țara in zona socrilor. Pot spune ca am inceput anul 2024 cu un ceaun de raci corespunzator.

Pregatire 10 minutes
Gatire 30 minutes
Timpul Total 40 minutes
Categorie Fructe de Mare, Mancare Gatita
Bucatarie Romaneasca
Portii 6 persoane

Ingrediente
  

  • Raci proaspeti
  • Piper boabe
  • Sare
  • 2 buc Ceapa
  • 1 capatana Usturoi
  • 3 buc Foi de Dafin

RACI FIERTI RETETA

RACI FIERTI
RACI FIERTI

Am tot insistat in mai toate articolele sa incercati sa procurati produse crescute de oameni in gospodarii si/sau sa fie cat mai naturale posibil. Stiu ca pentru multi oameni de la oras este ceva mai dificil insa nu exista grad de comparatie cand vine vorba de calitate si beneficiile consumului de produse cu adevarat BIO. Incepand cu 2024 familia noastra isi propune sa nu mai consume carne din magazine indiferent de eticheta prezentata la raft , sau cel putin in proportie de 80% sa fie respectata regula. Produsele de curte nu sunt chiar atat de greu de gasit daca chiar va doriti acest lucru si cred ca toata lumea stie diferenta intre o ciorba de pui de tara si un pui din magazin. Noi poate avem noroc cu socrii ce locuiesc la țară si avem acces mult mai usor la produse.


MOD DE PREPARARE


CUM SE PREPARA RETETA PENTRU RACI FIERTI ?

Când vine vorba de raci, treaba este simpla. Noi am avut norocul sa gasim 4 kg de raci proaspeti ce au fost suficienti pentru 5 persoane.

Atentie ! cel mai de preferat este ca racii pe care ii cumparati sa fie vii.

Americanii in momentul in care fierb raci adauga si condimente picante, porumb , cartofi, carnati insa noi ramanem la varianta minimalista , vrem sa gustam racii , nu altceva. 

Reteta pentru raci nu este dificila si este foarte rapida. Trebuie doar sa ai recipiente suficient de mari ,haha.


RETETA RACI FIERTI


Datorita cantitatii mai mari pe care am avut-o , am luat un mare ceaun , am pus apa pana la jumatatea lui si l-am aruncat repede pe foc sa inceapa apa sa fiarba.

Am pus cam 2-3 pumni de sare , boabe de piper , 2-3 frunze de dafin si am asteptat sa fiarba apa.

Cand am vazut ca incep sa se formeze bule pe fundul ceaunului am adaugat racii ce au fost foarte bine spalati cu furtunul la o presiune mai mare de mai multe ori. Acum adaugam si o ceapa taiata in jumatate si o capatana de usturoi la fel taiata in jumatate.

.

CEA MAI BUNA RETETA DE RACI FIERTI

Racilor le ia in principiu sa se gateasca cam 15-20 minute.

Dupa ce racii au prins o culoare rosie frumoasa ii scoatem la racit intr-un recipient corespunzator.

Eu prefer sa fac un sos simplu de unt cu usturoi cu care sa servesc coditele si clestii minunati.

intr-un recipient mic adaugam 80 g de unt , sare , piper si un catel de usturoi zdrobit. In momentul in care untul se topeste si usturoiul incepe sa se rumeneasca putin , oprim focul.

racii se servesc cu sosul acesta si este un adevarat deliciu. Nu uitati si de un pahar de vin este obligatoriu de consumat !!!

Va urez pofta buna!


RACI FIERTI


BENEFICIILE CONSUMULUI DE RACI

Fructele de mare, în special racii, aduc numeroase beneficii asupra organismului. În plus, racii pot fi consumaţi în postul Crăciunului pentru că sunt consideraţi a fi un aliment de post, întrucât nu au sânge.

Un alt aspect favorabil îl reprezinta mediul foarte sigur în care hrana este dezvoltată. Nu există reziduri toxice sau hormoni artificiali de creştere,deoarece racii trăiesc în medii ferite de poluare.

RACI FIERTI
RACI FIERTI

Racii au numeroase proprităţi nutritive,motiv pentru care sunt recomandaţi pentru consum. Aceste fructe de mare conţin 99% proteine,în timp ce doar 1% reprezintă grăsimi.Aşadar,100 de grame de raci conţin 16 grame de proteine şi 1 gram de grăsimini,din care 2% saturate,2% monosaturate si 3% polinesaturate.Alimentul contribuie în proporţie medie de 20% la necesităţile zilnice ale organismului. Datorită faptului că nu conţine carbohidraţi,poate fi consumat fără a cauza probleme de greutate.

Daca doresti sa afli informatii despre cum se pastreaza pestele cumparat proaspat mai mult timp , te invit sa citesti articolul nostru.
Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru Stavrid marinat, găsești linkul aici.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.

Ne găsiți și pe Facebook!


IDEI DE MANCARE