Praz

praz

PRAZ

Prazul, sau Allium porum, este o plantă erbacee, bienală. Prazul este simbolul național al Țării Galilor, fiind foarte renumit și în Oltenia.

praz
Descriere Praz

Prazul are o tulpină falsă groasă, albă, cu o lungime de până la 70 cm, cu frunze verzi alungite, cu o lungime de până la 50 cm. Bulbul subteran este mic și alungit, cu un diametru de 4 – 9 cm. În cel de-al doilea an înălțimea tulpinii se dublează, iar pe vârful tulpinii apar florile și semințele.Originea geografică a prazului rămâne incertă. Când alegeți firele de praz trebuie să fiți atenți să fie ferme și fine, fără pete, cu frunzele proaspete. Selectați prazul care are un diametru de 2-3 cm și care nu este ofilit. Vârfurile trebuie să arate proaspete și să nu fie decolorate. Capătul rotunjit al bulbului poate însemna că leguma este prea matură, de aceea vă recomandăm să căutați capătul bulbului cât mai plat. Grosimea nu ajută la stabilirea frăgezimii lui, în schimb cu cât este mai subțire, cu atât va fi mai aromat.


ISTORIE

Prazul (Allium porrum) este o rudă apropiată cu usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc, ceapa și leurda. Cu excepția leurdei, prazul are iuțeala cea mai potolită din toată aceasta familie. Prazul are două rude apropiate, „allium ampeloprasum” (usturoiul elefantului) care este cultivat pentru bulbi şi „kurrat”, cultivat pentru frunze (în Egipt şi Orientul Mijlociu). 

O istorie interesantă a prazului o prezintă site-ul francez „Plăcerea de a găti”. Asirienii, chinezii și egiptenii au mâncat și au considerat prazul drept o delicatesă . Evreii, de asemenea: se spune că, în timpul fugii în Egipt, au regretat trei lucruri: castraveții, pepenii … şi prazul! (lucru consemnat în Cartea Numerelor din Biblie).

praz
Istorie Praz

Folosire: Înainte de a pune prazul în frigider, tăiaţi orice frunză mai veştedă. Nu îl spălaţi şi nu îl tăiaţi în regiunea albă a legumei. Prazul răspândeşte un miros care poate fi absorbit de celelalte alimente. Este recomandabil să-l păstraţi într-o pungă, uşor strânsă în jurul lui, care reţine mirosul şi umezeala. Se păstrează până la o săptămână, în sertarul de legume al frigiderului.


VALORI NUTRITIONALE

Praz – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 61 kcal, Carbohidrati – 14.15 g, Proteine – 1.5 mg, fibre 1.8 g, Apa 83 g;

Calciu – 59 mg , Fier – 2.1 mg , Magneziu – 28 mg , Fosfor – 35 mg , Potasiu – 180 mg , Sodiu – 20 mg , Zinc – 0.12 mg , Cupru – 0.12 mg , Seleniu – 1 μg;

Vitamina A 1667 IU – Vitamina C 12 mg – Vitamina E 0.92 mg – Vitamina K 47 μg – Riboflavina 0,03 mg – Niacina 0,4 mg – Vitamina B6 0,233 mg – Vitamina B9 64 μg- Vitamina B5 0.14 mg


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala praz :

În uz extern, sub formă de cataplasmă, compresă, spălături locale, planta ajută la vindecarea furunculelor, plăgilor, panariţiului, abceselor şi piodermitei.

praz
Prazul utilizare medicala

Nutriţioniştii spun că prazul are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată, de sân și ovarian, are efecte laxative,  este vermifug, emolient,  are efect expectorant, diuretic, favorizează eliminarea toxinelor din organism,  lubrefiază pereţii intestinali, grăbeşte evacuarea intestinelor, antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator.

De asemenea, prazul consumat ca atare sau decoctul din frunze poate ajutala înlăturarea gripei, anginei, afecţiunilor cardiace, arterite, astmului bronşic, bronşitelor, traheitelor, laringitelor, constipaţiei, enterocolitelor, atoniei digestive, fermentaţiilor intestinale şi aa altor tulburări digestive.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.