Kunefe: Cum să pregătești acest desert acasă
Astazi va prezint o reteta pentru Kunefe.
Ingrediente
- 350 g Fidea pentru cataif
- 300 ml Apa
- 200 g Zahar
- 4 picaturi Apa de Trandafiri
- 120 g Unt
- 1 lingurita Suc de Lamaie
- 20 g Fistic pisat
- 150 g Mozzarela proaspata
- 50 g Branza Dulce
KUNEFE
INFORMATII DESPRE KUNEFE !
Nimeni nu stie exact de unde provine Kunefe-ul. Unele legende plaseaza desertul in Egiptul din secolul al XV-lea, altele in imperiul Omayyad in timpul secolului al X-lea.
In timpurile moderne, orasul Nablus din Palestina detine recordul mondial Guinness pentru cel mai mare Kunefe facut vreodata.
Denumit uneori Knafeh jibneh (jibneh este araba pentru Branza) , desertul este gatit traditional intr-o tava la foc deschis pana cand aluatul untos formeaza o crusta crocanta si branza se topeste.
Cel mai bine este consumat proaspat din cuptor. Branza moale, aluatul crocant si siropul dulce sunt un adevarat deliciu.
Exista doua tipuri diferite de knafeh/kunefe. Khishneh este mai dur si acoperit cu bucati crocante de cataif , in timp ce Na’ameh este neted si acoperit cu farkeh (aluat de gris macinat).
Variatiile regionale modifica tipul de branza sau in unele cazuri, il inlocuiesc in intregime cu smantana sau crema.
MOD DE PREPARARE
CUM SE PREPARA RETETA PENTRU KUNEFE ?
Reteta pentru Kunefe nu este una complicata si nu iti va consuma mult timp sa o prepari. Iti recomandam sa citesti si reteta pentru Creveti in sos de unt.
In primul rand trebuie sa pornim cuptorul la o temperatura setata de 190 grade C. Se unge cu unt o tava rotunda cu pereti detasabili sau o cratita rotunda nu foarte inalta. Topim cantitatea de unt intr-un recipient si lasam sa se raceasca. Fideaua trebuie maruntita foarte bine si adaugam untul in momentul in care se raceste , trebuie sa o amestecam foarte bine sa incorporam untul cu fideaua.
KUNEFE RETETA
In recipientul care va ajunge la cuptor asezam jumatate din cantitatea de fidea si unt apoi o presam foarte bine pentru ca fideaua sa devina cat mai compacta. Mozzarella se taie felii de cca 1 cm grosime si se adauga peste fidea impreuna cu branza dulce. Peste branza se pune restul de cataif cu unt, se acopera bine si se preseaza bine sa fie cat mai compact. Introducem la cuptor 40-50 minute pana se rumeneste.
SIROPUL PENTRU KUNEFE
Între timp facem siropul. Punem la fiert apa cu zaharul. Amestecam de cateva ori pana se dizolva zaharul. Lasam apoi sa clocoteasca la foc mic vreo zece minute. Stingem focul si adaugam zeama de lamaie impreuna cu apa de trandafir. Cand s-a rumenit cataiful nostru, il scoatem din cuptor. Turnam siropul cald peste fideaua fierbinte. Kunefe se decoreaza cu fistic maruntit, se taie si se serveste cald.
KUNEFE
INFORMATII INTERESANTE DESPRE KUNEFE SAU KANAFEH SAU …
In Liban, acest desert este denumit knefeh-bi-jibn. Ingredientele sale sunt grisul si mozzarella care au fost scaldate in sirop cu un fel de aroma de floare de portocal. In Liban este foarte obisnuit sa mananci kanafeh la micul dejun alaturi de kaakeh cu seminte de susan, care este o chifla in stil traditional.
In Turcia desertul se numeste Kunefe si este reteta prezentata mai sus.
In Iordania, desertul este cunoscut sub numele de Kanafa. Este facut dintr-un amestec de ricotta si mozzarella care confera desertului o textura frumoasa si cremoasa. Oamenilor din Iordania le place sa intinda apoi deasupra un amestec de migdale , nuci si stafide.
INTERESANT
Un lucru interesant despre acest fel de mancare delicioasa este ca in 2009 un brutar Palestinian a decis sa faca cel mai mare kanafeh din lume. Acest Kanafeh avea 74 m lungime si 1.05 m latime.Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru clatite , găsești linkul aici.
Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.
Ne găsiți și pe Facebook!