Cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve

cum se sterilizeaza borcanele

CUM SE STERILIZEAZA BORCANELE


Cum se sterilizeaza borcanele prin fierbere ? | Inainte de a conserva alimentele noastre in borcane , acestea trebuie spalate si sterilizate.Prin aceasta metoda se vor distruge bacteriile si mucegaiul astfel conservele noastre nu vor fi contaminate.

cum se sterilizeaza borcanele
Sterilizare borcane

Indiferent de metoda de sterilizare , borcanele trebuiesc foarte bine spalate cu detergent , atat borcanele cat si capacele acestora. Una din cele mai cunoscute metode este prin fierberea acestora in apa clocotita. Aceasta metoda inca se foloseste insa temperatura nu va putea trece de 100 grade C. Pentru sterilizare se recomanda o temperatura de putin peste 110 grade C. Aceasta metoda aduce si riscuri pentru ca trebuie sa ai o atentie sporita la manevrarea borcanelor in si din apa clocotita cu clesti si manusi pentru a nu risca sa te oparesti. Aceasta metoda se foloseste in prezent in cazurile in care nu exista in locuinta un cuptor electric.


MOD DE STERILIZARE LA CUPTOR


Noi ca familie folosim cuptorul electric pentru sterilizare , astfel reducem riscul de accidentari si este mult mai comod si mai curat.

In primul rand dupa ce spalati borcanele si capacele , le depozitati intr-o tava de cuptor si este recomandat sa nu le stergeti de apa in exces. Cuptorul trebuie sa fie rece in momentul in care bagam tava cu borcanele si apoi pornim si cuptorul. Daca aveti cuptor electric se porneste la o temperatura de 150 grade C (cu ventilatie). Dupa 15 minute urmariti prin geamul cuptorului si cand stropii de apa incep sa se evapore se mai lasa 1 minut si gata. Se opreste cuptorul si se intredeschide usa acestuia. Borcanele si capacele nu trebuie sa fie racit brusc pentru ca riscati sa le spargeti.


CUPTOR PE GAZ


Pentru cuptorul cu gaz este acelasi procedeu insa trebuie urmarit momentul in care stropii de apa se evapora. Daca stati si vegheati mereu geamul cuptorului nu vor fi probleme .

Cum se sterilizeaza borcanele
Cum se sterilizeaza borcanele !

Noi recomandam sa sterilizati recipientele in cuptor pentru ca este mai comod si se elimina cel mai bine bacteriile din acestea.


CONCLUZIE SI SFATURI


Aveti in vedere faptul ca dupa sterilizarea borcanelor , cel care le manevreaza trebuie sa fie spalat foarte bine pe maine pentru a nu le contamina.

Borcanele sterilizate nu se mai sterg cu servetele sau carpe pentru ca riscati sa le contaminati.

Umplerea borcanelor sterilizate trebuie facuta in cel mai scurt timp de la racirea acestora. Racirea nu dureaza de regula mai mult de 30 minute.

Umplerea borcanelor sterilizate trebuie facuta in cel mai scurt timp de la racirea acestora. Se pot umple chiar daca mai sunt inca caldute.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.


IDEI DE MANCARE