Stavrid marinat la borcan
RETETA STAVRID MARINAT LA BORCAN
Stavridul este unul din pestii cei mai cautati la malul Marii Negre , numai bun pentru diverse retete cum ar fi stavrid marinat la borcan. Acesta se poate cumpara foarte proaspat direct de la pescari .
In general stavridul se gaseste proaspat pescuit in primavara si toamna. Noi incercam sa facem stocuri la congelator pentru perioadele in care nu il gasim proaspat.
Indragim ca familie aceasta specie de peste mai ales pe plita cu sare sau prajit cu sos de usturoi si mamaliga.
Ingrediente
- 2 kg Stavrid proaspat Curatat
- 1 l Apa
- 250 ml Otet
- Sare si Piper
- 1 buc Morcov
- 1 buc Ceapa
- 2 tije Telina Apio
- Frunze de Dafin
INSTRUCTIUNI DE PREPARARE
CUM SE PREPARA RETETA PENTRU STAVRID MARINAT LA BORCAN ?
Carnea de stavrid are puține oase și o aromă delicată. Cel mai adesea se găsește stavrid marinat sau prăjit la fel ca hamsia.
Este unul dintre cei mai sănătoși pești și conține mulți acizi grași Omega-3.
Are un gust aproape dulce și este un pește care se poate mânca ușor, pentru că nu conține așa de multe oase.
Exista multe preparate ce se pot face din stavrid insa cele mai populare si mai gustoase retete sunt pentru stavrid marinat , la plita cu sare sau prajit precum hamsia.
RETETA STAVRID MARINAT LA BORCAN
Incepem prin a curata pestele, acesta se curata foarte usor prin a trage de abele branhii spre burta si for iesii cu tot cu mate. Noi inlaturam si capul, apoi spalam bine tot pestele.
Pestele se va lasa intr-un recipient incapator umplut cu apa rece pentru a scoate sangele din peste. Aici se lasa aproximativ o ora si se schimba apa de 2 ori.
Dupa ce a trecut o ora in care am lasat pestele in apa , se scurge foarte bine si se pune sare grunjoasa neiodata din belsug peste peste. Se mai lasa pestele inca o ora in sare si acesta prinde fermitate si se sareaza suficient.
Urmatorul pas este de a curata pestele de sare. in bolul in care a stat pestele in sare se pune apa din belsug si se clateste pestele. Acesta poate fi asezat direct in borcane sau intr-un recipient cu capac.
STAVRID MARINAT LA BORCAN RETETA
Pentru sterilizarea borcanelor am folosit metoda descrisa in acest articol – va invit sa il cititi.
Va invitam sa cititi si reteta pentru Scrumbie marinata.
De acum treaba este foarte simpla, curatam legumele si le taiem dupa preferintele noastre, ceapa stil pestisor , morcovii rondele si asa mai departe.
Adaugam legumele in borcane langa peste , punem cate 1 frunza de dafin generoasa si cateva boabe de piper.
Singurul lucru de facut este saramura ce se va pune in borcane. Intr-un recipient mare punem 1 litru de apa , 250 ml de otet si 5 linguri de sare neiodata. Amestecam bine pana cand sarea este complet dizolvata si adaugam in borcane.
Borcanele se vor depozita intr-un loc racoros precum un beci sau in frigider. In mod normal dupa 3-4 zile pestele este gata de consum si se poate pastra in borcane la frigider.
STAVRID MARINAT LA BORCAN
Stavridul se găsește în nordul și estul Oceanului Atlantic, Marea Mediterană, Marea Marmara și Marea Neagră.
Stavridul este o specie bentopelagică și care apare în mod normal pe substraturi nisipoase la adâncimi de 100-200 de metri, deși a fost raportată la o adâncime de până la 1.050 de metri și uneori se găsește mai aproape de suprafața apei.
Este o specie migratoare, care se deplasează spre nord în lunile de vară și se întoarce spre sud când temperatura mării începe să scadă.
CE BENEFICII ADUCE CONSUMUL DE PESTE PROASPAT
Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.
Ne găsiți și pe Facebook!