Ridiche
RIDICHE
Ridichea (Raphanus sativus) este o legumă cultivată în regiunile temperate pentru rădăcina ei suculentă și bulboasă. Latinii o numeau radicula, varietățile moi se folosesc pentru consumul uman, iar cele mari și fibroase se folosesc ca aliment pentru animale. Ridichile sunt foarte populare în Europa, în special în zonele reci, pentru ca pot fi păstrate mai multe luni după recoltare.
Specia comună de ridiche cea mai comercializată ca legumă în Europa și America de Nord este de piele și interior alb, excepție făcând cei 1–3 cm superiori care ies la suprafața pământului și care sub acțiunea razelor soarelui se schimba în roșu sau roșu-verde. Această parte superioară se dezvoltă din țesutul tulpinii, dar rămâne sudată de rădăcină, care este aproape sferică, aproximativ de 5–15 cm diametru și nu are rădăcini laterale. Rădăcina principală care se găsește sub rădăcina îngroșată este slabă și de 10 cm lungime; se taie după recoltare.Frunzele au o asemănare cu muștarul, cresc direct în partea superioară aproape fără sa aibă gât. Sunt comestibile dar trebuie să fie proaspete, în mod normal sunt eliminate înainte să ajungă la vânzare. Ridichea are un gust înțepător, asemănător cu varza, gust care se suavizează prin gătire.
ISTORIE
Ridichea se cultiva în Vechea Grecie și în Imperiul Roman. Dar nu se cunoaște locul exact de unde a fost introdusă și cultivată pentru prima dată, putând fi vorba despre Afganistan, Pakistan sau regiunea Mediteranei. Înaintea de apariția cartofului în Europa, importat de spanioli în secolul al XVI-lea, ridichea era un important aliment pentru europeni.
Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet.Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au extins pana in Anglia, Mexic si intreaga Europa. In Marea Britanie, legumele erau folosite atat in scop gastronomic, cat si in scop medicinal, pentru tratarea calculilor renali, afectiunilor cutanate si a parazitilor intestinali.
Folosire: Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate.
VALORI NUTRITIONALE
Ridiche – valori nutritionale pentru 100 g:
Calorii – 16 kcal, Carbohidrati – 3.4 g, Proteine – 0.68 mg, fibre 1.6 g, Apa 95.27 g;
Calciu – 25 mg , Fier – 0.34 mg , Magneziu – 10 mg , Fosfor – 20 mg , Potasiu – 233 mg , Sodiu – 39 mg , Zinc – 0.28 mg , Cupru – 0.05 mg , Seleniu – 0.6 μg;
Vitamina A 7 IU – Vitamina C 14.8 mg – Vitamina B4 6.5 mg – Vitamina K 1.3 μg – Riboflavina 0,039 mg – Niacina 0,254 mg – Vitamina B6 0,071 mg – Vitamina B9 25 μg- Vitamina B5 0.165 mg
UTILIZARE MEDICINALA
Utilizare medicinala ridiche :
În uz extern, sub formă de cataplasmă, compresă, spălături locale, planta ajută la vindecarea furunculelor, Ridichile rosii sunt surse excelente de vitamina C, asigurand circa 25% din necesarul zilnic. Acest antioxidant contribuie la regenerarea tesuturilor si a vaselor de sange, mentinand totodata sanatatea oaselor si a danturii. Un imunostimulator esential, vitamina C ajuta organismul sa lupte cu o serie intreaga de afectiuni, inclusiv cu cancerul, bolile de inima sau accidentul vascular cerebral.
Printre cele mai importante beneficii ale ridichilor rosii se numara: Tratarea icterului , Reglarea tranzitului digestiv, Prevenirea infectiilor urinare ,Favorizarea pierderii in greutate , Tratarea anumitor tipuri de cancer. Tot ridichile rosii contribuie la vindecarea afectiunilor cutanate si a intepaturilor de insecte, reduc febra, previn si trateaza afectiunile respiratorii (au proprietati antimicrobiene si decongestionante) si amelioreaza simptomele dispepsiei.
In prezent, ridichile sunt culturi de legume populare, fiind consumate preponderent ca ingrediente crude in salate.
Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.