Midii in sos de rosii cu vin

midii in sos de rosii cu vin

RETETA MIDII IN SOS DE ROSII CU VIN

Unul din beneficiile de a sta in zona litoralului este faptul ca putem gasi peste si fructe de mare proaspete pentru reteta noastra de astazi , midii in sos de rosii cu vin. Acestea se pot cumpara foarte proaspate direct de la pescari.

Au inceput sa apara din ce in ce mai multe zone in care pescarii scot peste , midii , rapane aproape zilnic din taliene.

Se mai poate cumpara si peste mai scump precum calcanul sau palamida de la pescadoare , daca ai timp sa te rogi putin de ei ^_^ .

Pregatire 30 minutes
Gatire 20 minutes
Timpul Total 50 minutes
Categorie Fructe de Mare
Bucatarie Romaneasca
Portii 4 persoane

Ingrediente
  

  • 2 kg Midii proaspete
  • 1 buc Ceapa
  • 1 legatura Patrunjel proaspat
  • 150 ml Vin alb
  • 80 g Unt
  • Sare si Piper
  • 1 buc Rosii mari
  • 4 catei Usturoi
  • 2 linguri Ulei de Masline

MIDII IN SOS DE ROSII

midii in sos de rosii cu vin
Midii proaspete

Midie este denumirea pentru mai multe specii de moluște bivalve. Au cochilia solidă, cu coaja groasă, de culoare maronie spre albastru-violet. Cele mai mari exemplare ajung la lungimea de 14 cm.

În Marea Neagră și Marea Mediterană se găsesc două specii mai numeroase, și anume Mytilus galloprovincialis și Mytilus edulis unde formează asociații compacte, sub stabilopozi sau pietrele marine, numite bancuri. Spre deosebire de stridii, midiile nu se fixează direct, ci cu ajutorul unor filamente, denumite byssus.

Midiile sunt comestibile, carnea lor reprezintă o delicatesă foarte apreciată. Midiile se consumă în general fierte, însă sunt apreciate și crude, la fel ca stridiile. Ele sunt comercializate îndeosebi vii, dar și sub formă de produse prelucrate, în conserve sau marinate.


MOD DE PREPARARE


CUM SE PREPARA RETETA PENTRU MIDII IN SOS DE ROSII CU VIN ?

Midiile sunt un deliciu pentru turisti si pentru impatimitii consumului de fructe de mare atunci cand ajung la malul marii.

Midiile sunt bogate în vitamine și minerale precum: colină – 13%, vitamina B12 – 400%, vitamina PP – 18.5%, potasiu – 12.4%, fosfor – 26.3%, fier – 17.8%, mangan – 170%, seleniu – 81.5 %, zinc – 13.3%

Carnea de midie este compusă în principal din proteine, ușor de digerat. În ciuda conținutului ridicat de grăsimi, crustaceele nu sunt dăunătoare pentru observatorii de colesterol. Midiile conțin exact acizii grași polinesaturați care sunt necesari pentru o bună funcționare a creierului.


RETETA MIDII


Un prim pas este curatarea midiilor. Se foloseste un burete aspru din teflan sau o perie tare si se curata bine carapacea midiilor. Din scoica ies „mustatile” de culoarea neagra/verzuie , acestea trebuiesc scoase prin a trage spre piciorul scoicilor.

Pentru ca noi cumparam scoicile proaspete , preferam sa le lasam la denisipat peste seara. Intr-un recipient incapator punem scoicile si umplem recipientul cu apa rece. dupa o perioada de minim 4-5 ore vedem cum scoicile vor mai elimina din nisipul pe care il au la interior.

Observatie !!! dupa ce gatiti midiile, cele potrivite pentru consum sunt acelea ce se deschid. Cele care raman inchise nu sunt bune pentru consum si trebuiesc evitate.

MIDII IN SOS DE ROSII CU VIN RETETA

De acum treaba este foarte simpla, curatam legumele si le taiem , ceapa si usturoiul le tocam marunt. Rosiile se decojesc si se toaca marunt doar pulpa , de regula noi le coacem putin la ochiul aragazului.

Intr-o oala incapatoare se pun 2 linguri de ulei si se caleste ceapa pana devine putin translucida , se adauga usturoiul si rosiile impreuna cu 30g de unt. Se calesc toate si adaugam vinul impreuna cu cantitatea de 50g de unt. Putem in acest moment sa condimentam cu sare si piper dupa gust.

In momentul in care vinul incepe sa fiarba adaugam midiile si punem un capac. Midiile se amesteca la intervale de 5 minute. Scoicile se gatesc destul de repede , de regula le trebuie aproximativ 15 minute sa fie gatite.

La final adaugam patrunjel si sunt pregatite pentru servire. Optional se poate adauga suc de lamaie in sos.


MIDII IN SOS


CE BENEFICII ADUCE CONSUMUL DE FRUCTE DE MARE

Peștele și fructele de mare sunt alimente gustoase, cu o mare valoare nutrițională și care nu necesită un timp îndelungat de pregătire.
midii in sos de rosii cu vin
Midii proaspete
Dietetice, ușor de digerat și nutritive datorită conținutului bogat în proteine, acizi grași Omega 3 și vitamine pe care corpul uman nu le produce în mod natural, fructele de mare sunt prezente în alimentația persoanelor care adoptă un stil de viață sănătos și sunt consumate cu plăcere în perioadele de post.Peștele este, de asemenea, un înlocuitor sănătos al cărnii roșii, contribuind la prevenirea bolilor vasculare, a diabetului sau a cancerului. Astfel, o dietă ce include peștele sau fructele de mare îți poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate pe termen lung.

Daca doresti sa afli informatii despre cum se pastreaza pestele cumparat proaspat mai mult timp , te invit sa citesti articolul nostru.
Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru scoici Saint-Jacques.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.

Ne găsiți și pe Facebook!


IDEI DE MANCARE