Chips de mamaliga

RETETA CHIPS DE MAMALIGA
Bun venit pe blogul meu culinar! Astăzi te voi învăța să pregătești o gustare sanatoasa, Chips de mamaliga. Este o rețetă simpla si sanatoasa pentru toata familia ce iti permite sa refolosesti mamaliga ramasa de la o masa anterioara.
Ingrediente
- 250 g Malai
- 50 g Unt
- Ulei de masline
- Sare
CHIPS DE MAMALIGA
CUM SE GATESTE RETETA PENTRU CHIPS DE MAMALIGA?
Rețeta pentru chipsurile de mămăligă este foarte simplă iar dacă îți rămâne o cantitate de mămăligă este o gustare excelentă pentru toată familia.
În primul rând se face mămăliga, o mămăligă mai tare dintr-un mălai de calitate. Se poate face și din resturile rămase . Într-o oală punem 1l de apă la fiert și o linguriță rasă de sare. După ce apa începe să fiarbă adăugăm treptat cantitatea de 250 g de mălai de porumb și amestecăm constant până când toată cantitatea a fost adăugată în apă. Focul la mic și amestecăm compoziția timp de 10-12 minute până când mălaiul este fiert.
FINALIZARE PREPARAT
Răsturnăm mămăliga într-un recipient înalt și o tasăm ușor pentru a prinde forma recipientului (de preferat să fie pătrat sau dreptunghiular). După aproximativ 20 minute de lăsat la răcit putem răsturna mămăliga pe un tocător iar dacă aceasta este încă firbinte o mai lăsăm 20 minute la răcit. Mămăliga se va tăia fâși cât mai subțiri și se vor arunca la prăjit într-o tigaie cu ulei până când se rumenește și prinde culoarea aurie perfectă. Chipsurile se vor scoate pe o grilă și se poate adăuga sare sau condimente. Chipsurile vor fi crocante și delicioase.
CEA MAI BUNA RETETA PENTRU CHIPS DE MAMALIGA
CHIPS DE MAMALIGA
INFORMATII DESPRE MAMALIGA SI ISTORIA ACESTEIA !
Mămăliga este denumirea în limba română a unui fel de mâncare preparat din făină de porumb (mălai). Este mai bine cunoscută în restul lumii după denumirea italiană, polenta, dar se întâlnește și în multe alte țări ca Ungaria (puliszka), Savoia, Elveția, Austria, Croația (palenta, žganci, pura), Slovenia (polenta , žganci), Serbia (palenta), Bulgaria, Corsica (pulenta), Brazilia (polenta), Argentina (polenta), Ucraina (culeșa), Uruguay, Venezuela și Mexic sau la sașii din Transilvania (Palukes).
MAMALIGA – BENEFICII SI CONTRAINDICATII
Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați 90%, conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre.

CONTRAINDICAȚII
Este recomandat să consumăm porumbul fiert simplu, nu alături de alimente cu conținut mare de calorii. Un consum exclusiv de mămăligă pentru perioade îndelungate de timp poate să ducă la apariția unei boli numite pelagra.Pentru a fi evitată se recomandă consumul mămăligii împreună cu lactate sau alte produse animale. Din punctul de vedere al valorii nutriționale, porumbul este sub necesar, de aceea nu se recomandă a fi oferit des bebelușilor. În stare crudă, poate produce alergii.
Dacă ești interesat / interesată să descoperi și o rețetă pentru aripioare de pui la grătar , găsești linkul aici.
Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.
Ne găsiți și pe Facebook!