Masline

masline

MASLINE

Maslina , unul dintre cele mai nutritive fructe din câte există, măslina este un adevărat medicament. Conţinutul bogat în vitamine şi acizi graşi (Omega 3, Omega 6, Omega 9) menţine măslinele în topul celor mai sănătoase alimente care se consumă încă de pe vremea fenicienilor.

masline
Descriere Masline

Este considerat „arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinară, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini și lăstari noi. Măslinul preferă climate cu ierni blânde și veri toride, se dezvoltă foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza mării.


ISTORIE

Măslinul este un arbore din familia oleacee, originar din Siria și zonele de litoral din Turcia, foarte răspândit și în Grecia continentală și în arhipelagul elen.

Există un număr foarte mare de varietăți de măslini cunoscuți crescătorilor din ziua de azi. Doar în Italia au fost identificate peste 300 de varietăți, însă dintre acestea doar câteva sunt cultivate pe suprafețe întinse. Principalele varietăți întâlnite în Italia sunt: Frantoio, Leccino și Carolea. Comparând aceste varietăți cu varietățile descrise de savanții Romei antice nu s-a reușit o identificare sigură. Se crede, totuși, că unele varietăți existente în zilele noastre sunt înrudite cu varietatea Licinian, descrisă de Plinius alături de alte 15 varietăți cultivate în vremea sa. Datorită uleiului obținut, Licinian era cea mai apreciată varietate în Roma Antică.

masline
Istorie Masline

Folosire:  În regiunea mediteraneană, 90% din măsline sunt folosite pentru fabricarea uleiului de măsline. Acestea se consuma sub forma murata sau in saramura cu sare si sunt folosite in diverse preparate.


VALORI NUTRITIONALE

Masline murate – valori nutritionale pentru 100 g:

Calorii – 145 kcal, Carbohidrati – 3.84 g, Proteine – 1.03 mg, Lipide 15.32 g, Apa 75.28 g;

Calciu – 52 mg , Fier – 0.49 mg , Magneziu – 11 mg , Fosfor – 4 mg , Potasiu – 42 mg , Sodiu – 1556 mg , Zinc – 0.04 mg , Cupru – 0.12 mg , Seleniu – 0.9 μg;

Vitamina K 1.4 μg – Riboflavina 0.007 mg – Niacina 0.237 mg – Vitamina B6 0.031 mg – Vitamina B9 3 μg- Vitamina B5 0.023 mg – Vitamina C 0 mg – Vitamina B4 – 14.2 mg – Vitamina A 393 IU


UTILIZARE MEDICINALA

Utilizare medicinala Masline :

Maslinele au beneficii importante asupra organismului, iata cateva dintre acestea:

masline
Masline – utilizare medicala

Acidul oleic, principalul acid gras din măsline, este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Poate regla nivelul colesterolului și poate proteja colesterolul LDL (rău) de oxidare. Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase și a calității osoase. Ratele osteoporozei sunt mai scăzute în țările mediteraneene decât în ​​restul Europei, ceea ce duce la speculații că măslinele ar putea proteja împotriva acestei afecțiuni.Măslinele și uleiul de măsline sunt consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană, unde ratele de cancer și alte boli cronice sunt mai mici decât în ​​alte țări occidentale. Acest lucru se poate datora parțial conținutului ridicat de antioxidanți și acid oleic.

Măslinele sunt considerate fructe sigure și foarte sănătoase, dar este recomandat totuși, consumul moderat.Măslinele pot conține metale grele și minerale precum bor, sulf, staniu și litiu. Consumul unei cantități mari de metale grele poate afecta sănătatea și poate crește riscul de cancer. Cu toate acestea, cantitatea acestor metale din măsline este, în general, cu mult sub limita legală. Prin urmare, acest fruct este considerat sigur.

Poti viziona si articolul despre Busuioc.

Valorile nutritionale si utilizarile medicale sunt extrase din carti, articole sau studii publicate si sunt orientative. Pentru utilizarea acestora in scop medical va rog sa va adresati medicului sau nutritionistului.