Lufar prajit cu mamaliga
RETETA LUFAR PRAJIT CU MAMALIGA
Indragim ca familie aceasta specie de peste mai ales retele pentru lufar pe plita cu sare sau lufar prajit cu sos de usturoi si mamaliga.
Lufarul este unul din pestii cei mai cautati la malul Marii Negre. Acesta se poate cumpara foarte proaspat direct de la pescari.
In general lufarul se gaseste proaspat pescuit in primavara (mai rar) si toamna (spre iarna). Noi incercam sa facem stocuri la congelator pentru perioadele in care nu il gasim proaspat.
Ingrediente
- 2 kg Lufar proaspat
- Sare grunjoasa
- Ulei
- Apa
- Malai
- Unt
LUFAR PRAJIT
Lufarul este un pește obișnuit cu privire la măsurătorile lui. Lungimea sa este una clasică de 30-60 de centimetri, iar greutatea ajunge la 2-3 kg. Însă, există anumite exemplare, care întrec proporțiile, cele mai râvnite de către pescari fiind acelea ce măsoară 130 de cm și 14,4 kg.
Din punct de vedere aspectual, lufarul nu se deosebește prin ceva caracteristic doar lui. Este de culoare cenușiu-albăstruie, uneori cenușiu-verzuie, iar un lucru totuși diferențiator este reprezentat de pata neagră, ce apare la baza fiecărei pectorale.
Lufarul este delicios în orice formă, fie că alegi să îl prăjești, să îl pregătești la grătar sau la cuptor. Gustul său va rămâne la fel de proeminent, perfect pentru o masă copioasă în familie.
MOD DE PREPARARE
CUM SE PREPARA RETETA PENTRU LUFAR PRAJIT CU MAMALIGA ?
Când vine vorba de preparate culinare, lufarul este o emblemă în gastronomie.
Bucătarii îl servesc în diverse combinații delicioase, care încântă într-un fel aparte clienții. Însă, și acasă poate fi pregătit fără să întâmpini probleme.
Are un gust aproape dulce și este un pește care se poate mânca ușor, pentru că nu conține așa de multe oase.
Exista multe preparate ce se pot face din lufar insa cele mai populare si mai gustoase retete sunt pentru lufar la cuptor, la plita cu sare sau prajit precum hamsia.
RETETA LUFAR
Incepem prin a curata pestele, acesta se curata foarte usor prin a trage de abele branhii spre burta si vor iesii cu tot cu mate. Noi inlaturam si capul, apoi spalam bine tot pestele.
Cu servetele de bucatarie stergem pestele sa nu aiba exces de apa si il punem intr-o farfurie peste servetele.
Intr-o tigaie intinsa mai mare ca dimensiune punem ulei , incercati sa nu folositi foarte mult , incercam sa prajim pestele nu sa il inecam.
Asezam in tigaie pestele si punem sare grunjoasa peste el. Incercati sa nu prajiti pestele foarte tare pentru ca isi pierde din proprietati.
LUFAR PRAJIT CU MAMALIGA RETETA
Pe alt ochi al aragazului incepem si mamaliga. Nimic complicat , apa , malai, sare si unt. Se amesteca bine pana cand malaiul este gatit.
Suplimentar facem si un sos de usturoi ca sa mearga bine toate preparatele, gasiti aici o reteta de sos de usturoi.
Nimic complicat in aceasta reteta , daca o pot numi si asa. Lufarul are un gust deosebit si este un deliciu absolut.
LUFAR PRAJIT CU MAMALIGA
CE BENEFICII ADUCE CONSUMUL DE PESTE PROASPAT
Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.
Ne găsiți și pe Facebook!