Storceag: Reteta din Delta Dunarii

storceag

Reteta pentru Storceag este foarte apreciata in delta dunarii si este un preparat regal ce scoate in evidenta un peste preistoric , plin de nutrienti si foarte delicios.

RETETA STORCEAG

Pregatire 15 minutes
Gatire 25 minutes
Timpul Total 40 minutes
Categorie Peste, Supe si Ciorbe
Bucatarie Romaneasca
Portii 4 persoane

Ingrediente
  

  • 1 kg Sturion Cega,Nisetru,Pastruga
  • 2 buc Morcov
  • 2 buc Galbenusuri de ou
  • 30 ml Ulei
  • Sare si Piper
  • Patrunjel si Leustean proaspat
  • 1 buc Ceapa
  • 4 buc Cartofi
  • 3 linguri Smantana

STORCEAG RETETA


Acipenseridae este numele unei familii de pești marini de talie mare, cu scheletul cartilaginos-osos. Cu corpul fără solzi, acoperit cu cinci șiruri longitudinale de discuri osoase, cu rostrul alungit, prevăzut cu mustăți. Peștii din această familie sunt denumiți și sturioni.

sturion
Sturion

Sturionii nu au solzi insa au discuri osoase care pot fi destul de provocator de indepartat. Puteti cumpara medalioane si acestea se vor curata foarte usor cu un cutit ascutit.

Storceagul se poate face si din alta specie de peste insa acest preparat nu se mai numeste storceag (cine spune asta?)(toata delta dunarii).


FINALIZARE PREPARAT


Pentru inceput curatam pestele de discurile osoase si il spalam bine cu apa rece pentru a inlatura din „gelatina” formata pe pielea pestelui.

Pestele se pune la fiert cu o cantitate de apa care sa fie cu 2,3 degete peste carnea pestelui iar daca pestele nu este suficient de gras adaugati si cantitatea de ulei. Punem la foc mediu cu capac si carnea va fierbe aproximativ 10 minute. Intre timp curatam si taiem legumele , cartofii ii taiem cuburi mari , morcovul il taiem rondele si ceapa o tocam mai marunt.

Dupa ce pestele a fiert 10 minute adaugam legumele , sarea si piperul dupa gust si mai lasam 15 min pana cand legumele se patrund.

STORCEAG RETETA
Festivalul borsului – Jurilovca, Inainte de pandemie

Dupa ce legumele sunt fierte , punem intr-un bol iaurtul/smantana si amestecam bine cu galbenusurile. In acest bol punem un polonic de supa si amestecam bine ,ulterior turnam continutul in oala/ceaunul/cratita noastra si optional se poate asezona cu patrunjel , marar si leustean dupa gust. (reteta originala contine doar putin marar)


CONCLUZIE


Storceagul este foarte apreciat in delta dunarii si este un preparat regal ce scoate in evidenta un peste preistoric.

storceag RETETA
Storceag (Storceac)

Reteta de storceag este o combinatie intre bucatariile Ucrainiene si Romanesti si este des folosita in Delta Dunarii in zona Sf. Gheorghe.

Prin foarte multe restaurante din litoral acest preparat a fost adoptat in meniu spre deliciul clientilor. Insa , va rog sa fiti atenti de carciuma unde consumati acest preparat. Daca pretul unei portii este egal cu cel al unui bors de peste cel mai probabil nu se foloseste sturion ci mai degraba se foloseste Somnul.

Noi va uram pofta buna si spor la experimentat.

Poti viziona si articolul despre Pastrama de oaie cu cartofi

Ne găsiți și pe Facebook!