Reteta de Cozonac cu nuca si cacao

reteta de cozonac


PREGĂTIRE

180 minute

GĂTIRE

45 minute

TOTAL ESTIMAT

225 minute


INGREDIENTE

  • 1 kg făină
  • 10 g Sare
  • 250 g zahăr
  • 350 ml lapte
  • 14 g drojdie uscată
  • 3 plicuri de zahăr vanilinat
  • Coajă rasă de la 2 lămâi și 1 portocală
  • 4 buc ouă
  • 100 g unt topit
  • 150 g nucă
  • 100 g zahăr
  • 50 g cacao
  • 1 gălbenuș
  • 50 ml lapte

INTRODUCERE

Reteta de cozonac provine din Egiptul antic , îndulcit cu miere și umplut cu semințe. Cu siguranța și Grecii au mâncat cozonac făcut din coca lăsată la dospit , îndulcit cu miere și umplut cu nuci și stafide. Denumirea cozonacului în limba Greaca este plakoús. În mare parte rețeta de cozonac se folosește in sud-estul Europei în țari precum România, Bulgaria, Grecia, Serbia, Moldova. De obicei cozonacul se prepară în perioada sărbătorilor de Paște și Crăciun.

cozonac cu nuca si cacao
Făină pentru Cozonac

În orice rețetă de cozonac indiferent de zona Europei ingredientul principal , făina , trebuie sa fie de calitate. Noi personal , am început de ceva timp sa folosim făina de la moară. Este naturală , de calitate și știm ce conține. Vă recomandăm și vouă să faceți la fel, încă se gasesc pe lângă orașele mari locuri cu moară de unde o puteți cumpăra. Dacă totuși nu găsiți puteți folosi o făină de calitate.

În primul rând trebuie să pregătim toate ingredientele pentru cozonaci. Avem nevoie de 4 ouă pentru aluat și unul pentru ungerea cozonacului. Laptele se încălzește puțin , întreaga cantitate de 400 ml, 350 pentru aluat și 50 ml de rezervă în funcție de cât de mult absoarbe făina. Toate ingredientele trebuie să fie scoase din frigider și lăsate la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a începe treaba. Citricele se spală cu bicarbonat și apă fierbinte pentru a mai scoate din „ingredientele” nedorite, și se dau pe răzătoare fină.


MOD DE PREPARARE

Pentru maiaua de cozonac începem prin activarea drojdiei. Într-un bol mare se pune 100 ml de lapte din cantitatea de 350 ml , 1 linguriță de zahăr și cantitatea de drojdie. Se omogenizează bine și se presară făină peste pentru activare, se lasă 10 minute. În castronul mixerului sau într-un bol mare punem cele 4 ouă , restul de zahăr, zahărul vanilinat, am mixat 5 minute cu telul mixerului, dacă nu aveți folosiți un tel clasic.

Am schimbat telul cu paleta pentru mixat și am adăugat maiaua, restul de lapte, coaja rasă de lămâie și portocală, 500g de făină. Se mixeaza totul aproximativ 5 minute, aluatul devine subțire ca de clătite. Punem restul de făină și sarea, schimbăm paleta cu cârligul de frământat, sau suflecăm mânecile și dăm tare în ea . La mixer am pus aproximativ 10 minute pe o viteză medie. A venit momentul să lăsăm la odihnit 10 minute și după continuăm prin a adăuga untul topit treptat in 2-3 tranșe până se incorporează toată cantitatea. Se lasă aproximativ 20 minute la frământat sau dacă lucrați manual minim 30 minute până aluatul devine neted și elastic. Cu mâinile unse cu puțin ulei am format o bilă din aluat , am pus la preîncalzit cuptorul la 50 grade C și l-am oprit când a ajuns la temperatura aceasta. Acoperiți bolul cu folie de plastic, sau o pungă și băgăm bolul în cuptorul călduț la dospire. Trebuie lăsat 40 minute la dospit. * NU UITAȚI SĂ OPRIȚI CUPTORUL DUPĂ CE AJUNGE LA 50 GRADE *


PAS INTERMEDIAR

După dospire am uns masa cu ulei și am pus aluatul pe care l-am apăsat cu mâna ușor și l-am modelat în formă de dreptunghi. Aluatul se împăturește in 3 pe latura mare și încă o dată tot in 3 pe latura mică ,se va forma un pătrat. Aluatul va avea aproximativ 2 kg și se va împarți in 4 părți egale pentru a face 2 cozonaci. Se fac 4 părți de 500 g și se modelează sub formă de bilă. După fiecare manevrare a aluatului trebuie lăsat la odihnit aproximativ 10 minute acoperit cu folie de plastic (alimentară). Umplutura se face foarte simplu prin a pune într-un bol cantitatea de cacao , 100 g zahăr , nucă măcinată umezită cu 2-3 linguri de lapte și omogenizată bine.


UMPLERE ALUAT

reteta de cozonac
Cacao pentru cozonac

Începem umplerea cozonacilor , fiecare bilă se va întinde sub forma unui dreptunghi cam de 2 palme lungime și 1 palmă și jumătate lățime, deasupra fiecarui dreptunghi presărăm 25% din compoziția de umplutură. Lasați marginile cam de 1 cm pe toate parțile pentru a plia cum trebuie aluatul sub formă de ruladă și a nu lăsa să iasă umplutura. După ce toate cele 4 rulade sunt gata, împletim câte 2 rulade, le punem sub formă de ” X ” și le răsucim , nu prea strâns, 2 – 3 bucle ajung. Pregătim formele de cozonaci și le tapetăm cu hârtie de copt și asezăm aluatul împletit în forme.


A DOUA DOSPIRE

Acum este momentul în care am preîncălzit cuptorul la 50 grade C și l-am oprit. Am pus formele cu cozonacii în pungă de plastic închisă bine și am lăsat în cuptor la dospit pentru ultima oară timp de 90 minute. Cozonacii trebuie să fie foarte bine crescuți și să fie ridicați peste marginea formei.

Punem cuptorul la încins cu temperatura de 180 grade C – pe modul de încalzire dublu (căldură de sus și jos). Respectiv maxim pe cuptor cu gaz. Cozonacii se vor unge cu gălbenuș de ou batut cu 2 linguri de lapte , nu în exces și doar înainte de a băga cozonacii în cuptor. Putem presăra zahăr deasupra sau nucă.


AM AJUNS LA FINAL

Cozonacii se lasa timp de 20 minute pentru coacere la 180 grade C pentru prima fază. După acest timp se acoperă cu hârtie de copt, se reduce temeperatura la 170 grade C și se mai lasă 20 minute. În total se vor lăsa 40-45 minute în cuptor în funcție de cât de uniform coace cuptorul, se mai pot întoarce dacă aveți probleme la cuptor.

reteta de cozonac
Cozonac

După ce cozonacii sunt copți îi lăsăm pe o grilă în forme timp de 5 minute. Apoi îi răsturnăm cu grijă pe gratare și îndepărtăm hârtia de copt. Îi mai rotim din 15 în 15 minute pentru a nu se turti.

După 2-3 ore de odihnit și timp în care aceștia sunt răciți complet și lent se pot acoperii cu cârpe și putem să tăiem pentru consum. Încercați să nu taiați cozonacii cât sunt fierbinți.

Noi vă urăm poftă bună și spor la experimentat.


IDEI DE MANCARE